Nieuws

Euro stijgt na Franse verkiezingen

Beleggers hebben opgelucht gereageerd op de uitslag van de Franse verkiezingen. De euro en Franse aandelen stegen.

De opluchting volgt nadat de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron de meeste stemmen binnenhaalde bij de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Hij kreeg de steun van ongeveer 24% van de Franse kiezers. Dat was ongeveer 2% meer dan de extreemrechtse Marine Le Pen, de partijleider van het Front National.

Opiniepeilingen wijzen erop dat Macron Le Pen eenvoudig zal verslaan bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die over twee weken plaatsvindt. Volgens een peiling, waarvan Bloomberg melding van maakt, vergaart Macron 62% van de stemmen, tegen 38% voor Le Pen. Die marge is zo hoog dat een nieuwe Brexit- of Trump-verrassing wordt uitgesloten.

De euro steeg maandagochtend 1,3% ten opzichte van de dollar naar 1,0866 dollar. De Europese eenheidsmunt bereikte aanvankelijk zelfs een niveau van 1,0940 dollar, het hoogste niveau in de afgelopen vijf maanden. De winst ten opzichte van de Japanse yen was nog groter. De euro steeg 2,4% ten opzichte van de Japanse munt naar 119,77 yen. De goudprijs daalde 0,8% naar 1273,40 dollar per ounce.

Blije beurzen

Europese beurzen zijn de dag positief begonnen. In de ochtendhandel steeg de Japanse beurs 1,5%. Dat was vooral in reactie op de lagere koers voor de yen. In Shanghai daalden aandelen 1,7%.

Volgens Tim Riddell, analist bij Westpac, is de marktreactie verklaarbaar. “De stijging van de eurokoers en de toenemende risicobereidheid van beleggers zijn een logisch gevolg van de uitslag”, verklaarde hij tegenover persbureau Reuters. “De rente op obligaties zal dalen in Europa, de bandbreedte ten opzichte van Duitse obligaties zal verminderen en aandelen zullen stijgen.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen