Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven.

Nieuws

Institutionele beleggers snuffelen aan valuta-ETP’s

In een tijd waar voor elke markt een ETF bestaat, blijft valuta als beleggingscategorie niet achter en gaan ook institutionele beleggers op ontdekkingstocht.

Jarenlang was de handel in valuta – de grootste, meest liquide markt ter wereld – het domein van specialisten en korte termijnhandelaren. Grote instellingen, met directe toegang tot valutamarkten, gebruiken traditioneel forwards, futures, opties en swaps.

Valuta ETP’s (Exchange Traded Products) bieden de mogelijkheid om in valutaparen te handelen, en exposure te creëren in Amerikaanse dollars tegen een handelsgewogen mandje valuta’s. Townsend Lansing, hoofd Exchange Traded Commodities (ETC’s) bij ETF-aanbieder ETF Securities: "Beleggers missen vaak de infrastructuur of het mandaat om rechtstreeks in valuta te handelen. Of zij vinden valuta ETP's door hun goede liquiditeit geschikter om multi-asset portefeuilles mee te diversifiëren.”

Vorig jaar behoorden ETP’s tot een van de snelst groeiende segmenten van ETF Securities. 2017 lijkt opnieuw een groeijaar te worden voor het bedrijf, met tot heden een netto instroom van meer dan 1,3 miljard dollar. “Verhoogde volatiliteit in valutamarkten als gevolg van de Brexit en Amerikaanse verkiezingen hebben tot enorme toename van beleggers in valuta ETP’s geleid.”

Institutionele beleggers 

Voor het eerst ziet Lansing ook interesse van institutionele beleggers. In 2016 ‘nam’ een grote speler met 180 miljoen dollar een shortpositie in op het Britse pond naar aanleiding van de Brexit. Een ander grote belegger dekte in één deal met 100 miljoen dollar zijn obligatieportefeuille af. “Dat zijn andere ordes van grootte dan de ‘kleintjes’ normaal doen,” aldus Lansing.

Particuliere beleggers en particuliere banken zijn nu de belangrijkste beleggers in valuta ETP’s, maar wijzigingen in de regelgeving dragen bij aan de mogelijkheden van institutionele beleggers. Onder de European Market Infrastructure Regulation (EMIR) ter bevordering van eerlijke en transparantere financiële markten moeten beleggers elke (valuta)transactie melden bij een transactieregister en zijn ze verplicht variatiemarges te betalen voor over-the-counter valutaswaps. “Het maakt valuta ETP’s aantrekkelijker voor investeerders, zonder dat margeverplichtingen een stukje balans opsnoepen.”

Ondanks dat Lansing institutioneel gebruik in de toekomst ziet toenemen, gebiedt de eerlijkheid hem te zeggen dat sommige institutionele beleggers daarnaast altijd de traditionele valuta-instrumenten blijven gebruiken omdat zij de handelsplatforms, expertise en ervaring zelf in huis hebben.

Multi-inzetbaar

Valuta ETP’s kunnen als tactische handelsinstrumenten voor de korte en lange termijn worden ingezet. In 80% van de gevallen worden deze financiële instrumenten ingezet voor het genereren van alpha met een korte of lange termijn horizon en 20% wordt gebruikt voor hedging doeleinden, zegt Lansing die een voorbeeld geeft.

“We zien genoeg investeerders die Britse ponden kopen en een terugkeer naar het gemiddelde verwachten in de komende 10 à 15 jaar. Daarnaast worden valuta ETP’s gebruikt om aandelen- en obligatieportefeuilles af te dekken tegen valutarisico’s."

Ook voor ETP’s waar valuta-afdekking bij inbegrepen zit ziet Lansing beleggers steeds meer warm lopen. “Een Europese belegger in energie die bijvoorbeeld wil olie kopen, maar zich zorgen maakt over het bijbehorende dollarrisico, kan profiteren van een valuta-afgedekte olie ETP. Dat helpt om het inherente valutarisico weg te nemen. In de afgelopen twee jaar alleen al, hebben we meer dan een half miljard instroom in ons assortiment valuta-afgedekte grondstoffen.”

Genoeg onzekerheid

Lansing twijfelt er niet aan dat de huidige valutavolatiliteit voorlopig aanblijft: “Er zijn genoeg vragen: hoe ontvouwen de plannen van Trump zich, wat brengen de verkiezingen in Frankrijk en Duitsland dit jaar en hoe ontwikkelen de grondstoffenprijzen zich? Wij denken dat 2017 opnieuw een goed jaar wordt voor valutaproducten.”

Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie