Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Amerikaanse bullmarkt kan nog even voort

De koersen van Amerikaanse aandelen kunnen nog wat verder omhoog, maar om andere redenen dan de verkiezing van Trump.

Is de (Amerikaanse) bullmarkt aan het eind van zijn krachten? De S&P 500 rendeerde sinds begin 2012 maar liefst 311%, Europa 207%, Japanse aandelen waren goed voor 154% en opkomende markten konden 149% aan rendement bijschrijven sinds 2012.

“Nou, we zitten zeker niet aan het begin van een bullmarkt, maar er is ook nog geen sprake van een bubbel,” aldus Laurence Taylor, Global Equity Portfolio Specialist bij T. Rowe Price.

“Sinds de verkiezingen zijn Amerikaanse aandelen ruim 10% duurder geworden. In het kader van buy the election, sell the inauguration, is het wel tijd om wat voorzichtiger te worden met aandelen. Het is Trump niet gelukt om de health care-wet te hervormen en het zou Trump wel eens vaker niet gaan lukken te realiseren wat hij in zijn tweets roept. Realiteit ontmoet retoriek, zeg maar.”

De kracht van China

En die belastingverlagingen komen er wel, vooral kleinere Amerikaanse bedrijven zullen daarvan profiteren, maar het is nu zaak voor de regering Trump om de details uit te werken, vindt Taylor. En dat kan wel even duren.

“Regeren is lastiger dan een verkiezingscampagne leiden.” Het is volgens Taylor dus tijd voor beleggers om op zoek te gaan naar andere drivers van de aandelenmarkt.

“Kijk eens naar de kracht van China bijvoorbeeld. Maar wereldwijd winnen economieën weer aan kracht. Nu is de vergelijking wel erg gunstig, aangezien de cijfers voorheen erg slecht waren. Maar de economische activiteit groeit wereldwijd. Net als de bedrijfsactiviteit. Daar is sprake van winstgroei. Vooral financials en IT doen het goed, de industrie blijft juist wat achter.”

Risico's voor aandelenmarkt

Aan de andere kant zijn er genoeg risico’s die de aandelenrally bedreigen. Taylor noemt bijvoorbeeld minder vraag van China naar olie (en andere grondstoffen). Dit zorgt ervoor dat de olieprijs niet hard zal oplopen.

En hoe zit het met inflatie? Kan de terugkeer van inflatie het positieve sentiment op de aandelenmarkt om zeep helpen?

“Als echt alle plannen van Trump gerealiseerd worden, zal er een hele sterke groei van de inflatie zijn. Het ligt echter meer voor de hand dat de Amerikaanse inflatie stabiel zal blijven en niet sterk zal groeien.” Trump krijgt lang niet al zijn plannen erdoor; wederom retoriek ontmoet realiteit dus. 


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's