Nieuws

Aandelenbeleggers worden steeds banger

Beleggers maken zich zorgen over de situatie in Noord-Korea, de verkiezingen in Frankrijk en de oplopende spanningen in Syrië.

De rust op de aandelenmarkten is verdwenen. Beleggers zijn in de greep van angst, aldus een Bloomberg-artikel waarin onder andere wordt gerefereerd aan de Credit Suisse Fear Barometer.

Deze bevindt zich op dit moment bijna op het hoogste punt uit de geschiedenis en staat bijna twee keer zo hoog als begin december en staat bijna net zo hoog als aan de vooravond van het Brexitreferendum.

Beleggers maken zich zorgen over de situatie in Noord-Korea, de verkiezingen in Frankrijk en de oplopende spanningen in Syrië. Daarnaast is het onduidelijk of de Britse economie bestand is tegen de verwachte schokken als gevolg van een vertrek uit de Europese Unie.

0% rente op staatsobligaties

Dit heeft ervoor gezorgd dat de CBOE Volatility Index deze maand 30% is gestegen. Op aandelenmarkten is de rally na de verkiezing van president Trump tot stilstand gekomen. De scepsis groeit of Trump zijn beloofde infrastructuurprojecten kan uitvoeren.

De S&P 500 staat 2,1% lager dan het record van begin maart. Dat is niet alles. Op vrijwel alle financiële markten zorgt de oplopende spanning voor gevolgen. Zo zijn de kosten om beleggers te beschermen tegen een 5% daling van de S&P 500 weer net zo hoog als ten tijde van Brexit.

Ook de Amerikaanse de 10-jaarsrente vertoont vergelijkbaar gedraag als in aanloop naar het Brexit-referendum. Ook in Japan en Europa zijn de gevolgen merkbaar. De rente op 10-jaars staatsobligaties is weer vrijwel 0%.

Goud kost nu 1300 dollar

Het verschil tussen de Franse en Duitse rente is nagenoeg verdwenen. De kosten om aandelenbeleggers te beschermen tegen koersdalingen stijgen weer. Het duidt erop dat beleggers onrustig zijn over de uitslag van de Franse verkiezingen.

De eerste ronde van die verkiezingen vinden plaats op 23 april. Veilige havens als goud en de Japanse yen zijn juist in waarde gestegen.

De prijs van goud bevindt zich weer in de buurt van 1300 dollar. Dat is voor het eerst sinds de verkiezing van Donald Trump in november vorig jaar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen