Nieuws

90% kans op Europese opluchtingsrally

Candriam rekent op een positieve Franse verkiezingsuitslag en dan kunnen Europese aandelen vliegen.

"De schijnwerpers zijn sinds enkele weken weer op de politiek gericht in een context van gesynchroniseerde economische expansie en verbeterde bedrijfswinsten." Zo opent het Belgische-Franse beleggingshuis met een analyse van de aankomende belangrijke Franse presidentsverkiezingen.

Op 23 april vindt de eerste ronde van deze verkiezingen plaats. De markten houden rekening met een zege van de gematigde Emmanuel Macron, die François Hollande dan zou opvolgen. Toch moeten beleggers ook rekening houden met het onwaarschijnlijke staartrisico, genaamd Marine Le Pen. Dat schrijft Nadège Dufossé, hoofd assetallocatie van Candriam Investors Group.

De recente kiesintenties tonen aan dat zowel de onafhankelijke Franse kandidaat Emmanuel Macron als de extreemrechtse anti-EU kandidaat Marine Le Pen de tweede ronde zal halen op 7 mei. Dufossé: "Hoewel Macron momentum heeft gewonnen in de verkiezingspeilingen sinds eind februari en een sterke beurt maakte in de verkiezingsdebatten, blijft het voorlopig een nek-aan-nekrace. Macron én Le Pen hebben ieder ongeveer 25% van de kiezers achter zich staan."

Voor de rechtse François Fillon (18%, een daling tegenover 20% een maand geleden) gaat het in dalende lijn, maar de extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon (16%, tegenover 10% begin maart) is bezig aan een inhaalbeweging.

Opluchtingsrally

Dufossé: "Een tweede ronde tussen Marine Le Pen en Jean-Luc Mélenchon is weinig waarschijnlijk, maar is een staartrisico dat we steeds in acht moeten nemen gezien de recente dynamiek in de peilingen."

Volgens de informatie van Candriam is bijna 60% van de Franse kiezers in de tweede ronde van plan te stemmen voor Macron en ongeveer 40% voor Le Pen. De inzetten bij bookmakers vertonen volgens Dufossé hetzelfde beeld, met 25% kans op een zege van Le Pen tegen meer dan 63% voor Macron. "Kiezers van Mélenchon zullen hun stem waarschijnlijk aan Macron schenken, terwijl de supporters van Fillon bijna gelijkelijk zijn verdeeld tussen Macron, Le Pen en onthouding.

Dit centrale scenario, dat Candriam 90% kans geeft, zal volgens het beleggingshuis duidelijk positief zijn voor risicodragende activa, in het bijzonder voor aandelen uit de eurozone. "De opluchtingsrally van eurozone-aandelen kan resulteren in een relatieve re-rating van ongeveer 10% ten opzichte van Amerikaanse aandelen, wat gedeeltelijk kan worden ingeprijsd in de aanloop naar de verkiezing. Internationale beleggers zouden wellicht zorgen voor een instroom in aandelen van continentaal Europa, die erg aantrekkelijk gewaardeerd zijn met een positief momentum qua winstbijstelling."

Rampscenario

Maar wat als Le Pen toch wint? Dufossé: "In dat geval verwachten we een initiële intensieve kapitaalvlucht, waarbij Frankrijk wellicht de kapitaalcontrole moet herstellen. Er is dan het risico dat Le Pen een Frexit-referendum uitroept in de tweede helft van het jaar en dus het bestaan van de Europese Unie op het spel zet."

"Maar ook is er dan het risico op een economische terugval in Europa als gevolg van de blijvende onzekerheid. De risico’s op een negatieve impact op de markt zouden groot zijn. Candriam: "Eurozone-aandelen kunnen potentieel met meer dan 20% zakken tijdens die periode van intense onzekerheid."

Ook op de obligatiemarkt zal de reactie bij een winst van Le Pen volgens Candriam hevig zijn. "De Duitse langetermijnrente zou verder dalen, terwijl de Franse OAT-spread tegenover Duitsland enorm zou verbreden, met mogelijk meer dan 300 basispunten."

Redder in nood

Veel zal afhangen van de reacie van de ECB. Dufossé: "Het is duidelijk dat de mogelijkheid en de bereidheid van de ECB om op te treden essentieel zouden zijn om het risico op een financiële crisis te beteugelen. De euro zou zakken met meer dan 10% tegenover de Amerikaanse dollar."

Ondanks het feit dat Candriam slechts een kans van 10% toekent aan het negatieve scenario, zegt het alle ontwikkelingen, die een impact kunnen hebben op ons centraal scenario, op de voet te volgen. Uiteraard. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie