Nieuws

Noors staatsfonds voelt hete adem politiek in nek

Het Noors staatsfonds verzet zich tegen politieke inmenging. Het pensioenfonds zou meer in infrastructuur moeten beleggen.

Citywire bericht over pogingen van de Noorse oppositie om meer invloed te krijgen op het beleggingsbeleid van het Noorse staatfonds. Het fonds zou 5% van het vermogen in niet-beursgenoteerde infrastructuurprojecten moeten beleggen.

Volgens Siv Jansen, de Conservatieve minister van Financiën in Noorwegen, heeft het fonds echter alleen maar objectieve financiële doelstellingen en moet het geen instrument worden voor politieke doelstellingen, of deze nu met buitenlands beleid of met klimaatpolitiek te maken hebben.

Zwakke rendementen

Het grootste staatsfonds ter wereld heeft een omvang van 873 miljard dollar. In de afgelopen jaren wordt een steeds groter deel van de portefeuille belegd op basis van milieuvriendelijke overwegingen. Het gaat inmiddels om 7 miljard dollar. De doelstellingen voor deze beleggingen worden echter niet door Noorse politici samengesteld maar door beleleggers van het fonds zelf.

De resultaten van het fonds laten de afgelopen jaren te wensen over. Het fonds zou er daarom goed aan doen om over alternatieve beleggingen na te denken. Het fonds zou volgens de Noorse oppositie zijn omvang kunnen gebruiken om doorslaggevende projecten op het gebied van duurzame energie te steunen.

Duurzame oliehedge

Het Institute for Energy Economists and Financial Analysis maakte recent bekend dat het denkt dat infrastructuurprojecten gemiddeld een rendement van 10% kunnen boeken. Als het om projecten op het gebied van duurzame energie gaat zou het verwachte rendement zelfs 15% bedragen.

Dat zijn aantrekkelijke rendementen voor het Noorse staatsfonds, dat sinds 1998 niet verder komt dan een gemiddeld rendement na inflatie van 3,8% In de afgelopen jaren is het gemiddelde rendement dalende.

En er daalt nog meer. Daar komt nog bij dat de olie-inkomsten van Noorwegen, de belangrijkste inkomstenbron van het fonds, ook dalen. Beleggen in alternatieve energie zou volgens Citywire een goede ‘hedge’ zijn voor deze dalende inkomstenstroom.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen