Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Deglobalisering vraagt om totaalvoetbal in het beleggen

Steeds meer politici willen globalisering bij het grof vuil zetten. Past daar meer of minder wereld in de beleggingsstrategie bij? Drie asset managers en een buitencorrespondent zoeken naar antwoorden.

Meer of minder wereld in de beleggingsportefeuille? Dat was populistisch gezegd het thema van een seminar woensdag van Alpha Research in het Rosarium in Amsterdam. Drie assetmanagers en een journalist, buitenlandcommentator Bernard Hammelburg van BNR Nieuwsradio, zochten het antwoord op de vraag wat deglobalisering betekent voor de beleggingsstrategie.

Deglobalisering onder invloed van populisme en protectionisme verdeelt de beleggers in de zaal. Circa de helft gelooft dat globalisatie aanhoudt. Bijna de helft ziet zowel kansen als risico’s in de trend, terwijl bijna 35% meent dat globalisatie de winstgevendheid van bedrijven bedreigt. Over een ding is eensgezindheid: 90% ziet de valutarisico’s stijgen als gevolg van deglobalisatie.

Hammelburg maakt zich weinig zorgen over de trend. Brexit? Het Verenigd Koninkrijk zal twee jaar onderhandelen en neemt tien jaar de tijd voor de implementatie van de Brexit. Met dat scenario zal iedereen tevreden zijn. Frankrijk wordt niet de big bang van het populisme, want de Fransen hebben de Europese Unie zo’n ongeveer uitgevonden.

Trump kan niet leveren. Geld voor belastinghervormingen en infrastructuur is er niet, nu Obamacare niet door Trumpcare wordt vervangen. Klimaat en milieu? “Er werken veel meer mensen in de VS in de duurzame energiesector dan in de kolenmijnen,” lacht Hammelburg. “Als je het aan de politici overlaat, ziet het er minder rooskleurig uit, maar ondernemers blijven gewoon deals maken, wat er ook gebeurt in de wereld.”

Geloof in wereldwijde infrastructuur 

Of de Verenigde Staten wel of niet infrastructuur opknappen, maakt voor het geloof van Matthias Meyer, investment specialist liquid real assets Azië en Europe van Deutsche Asset Management, in beursgenoteerde wereldwijde infrastructuur niets uit. Deutsche is wereldwijd marktleider in de beleggingscategorie; simpele pure play-beleggingen, zoals Meyer global infrastructure securities noemt.

“Het is beleggen in een harde asset, waarvoor de gebruiker betaalt. De eigenaar van het vliegveld van Zurich krijgt 8,5 Zwitserse frank voor iedere passagier. Simpel toch? Wij richten ons op eigenaren van elektriciteitsnetwerken, waterleidingen, oliepijpleidingen en communicatienetwerken. Het gemiddelde jaarrendement van deze aandelen is in de laatste tien jaar 6,7% geweest, tegen 3,6% voor wereldwijde aandelen en dat met 20% tot 30% minder volatiliteit.”

Inflatie? Kom maar op. Hogere rente? Laat maar stijgen. Hoe hoger hoe beter in relatieve zin voor beursgenoteerd infrastructuur, zegt Meyer. 95% van de bedrijven waarin wordt belegd heeft contracten gekoppeld aan inflatie. Tijdens de laatste grote rentecyclus van de Fed stegen infrastructuuraandelen veel harder dan wereldwijde aandelen."

Trump is goed voor Trump

“Wat er gebeurd is sinds de Amerikaanse verkiezingen? De contributie van de golfclub van Donald Trump is verdubbeld naar 200.000 dollar. Diplomaten op bezoek in de VS verblijven vaker in zijn hotels. Daarmee is de vraag beantwoord wie de winnaars zijn van Trumponics: de familie Trump,” grapt Nicolas Janvier, de portfoliomanager van het Columbia Threadneedle American Smaller Companies Fonds.

Het fonds belegt in de Amerikaanse bedrijven met een marktkapitalisatie van een half tot tien miljard dollar, die zich in de groeifase bevinden. Bijna 90% van de omzet van de bedrijven in portefeuille wordt in de VS behaald; het is voor Janvier daarom belangrijk om te weten hoe de Amerikaanse economie zich ontwikkelt.

Trumponomics is voor een groot deel muziek die nooit zal klinken, zegt hij maar sommige beloftes hebben zeer zeker kans van slagen. Deregulering is een easy win en de gedeeltelijke repatriëring van cash acht hij waarschijnlijk, in tegenstelling tot belastingverlagingen voor burgers en infrastructuurinvesteringen.

“Deregulering stuwt de financiële sector en energiesector, maar niet de hele economie De 1,5 tot 1,6 triljoen dollar aan overzeese Amerikaanse bedrijfswinsten representeren 10% van de economie. Aan een deal willen ook democraten meedoen, want dat is goed voor hun politieke toekomst.”

Waarom blijven smallcaps en midcaps bluechips outperformen na de mooie prestaties in de afgelopen jaren? Op het gezicht van Janvier verschijnt een grijns. “Wie denkt dat de Amerikaanse economie het goed blijft doen, moet smallcaps hebben. Een van de redenen voor de outperformance is de toename in fusies en overnames. Als fiscale hervormingen doorgaan en cash terugkeert uit het buitenland houdt de M&A-activiteit aan.”

Totaalvoetbal

Op het kantoor bij Ryan Myerberg, portfoliomanager voor het fundamental fixed income team bij Janus Capital, stond voor het eerst in de geschiedenis de Nederlandse politiek op de agenda. Wat weten wat van Nederland? Tulpen, zei iemand. Totaalvoetbal riep een van de jongeren in het beleggingsteam. “Dat is ook het gevolg van globalisatie. Dat wij in de VS het Nederlandse totaalvoetbal kennen.”

Myerberg speelt totaalvoetbal op de obligatiemarkt, want de kansen moeten in zijn ogen wereldwijd gezocht worden in elk denkbare linie. Unconstrained beleggen in obligaties is zijn mantra. Het economische beleid van Trump kan leiden tot meer renteverhogingen denkt hij en dan is het oppassen geblazen want "iedere keer als de Fed een rentecyclus aanvangt, gebeurt er iets: van de tequilacrisis tot en met de techbubbel."

Deglobalisatie is een inflatoire trend, zegt Meyerberg. “Als iPhones in de VS in plaats van China worden geproduceerd, betalen consumenten het tienvoudige dan wat zij nu doen. Wij hebben leiderschap nodig om mensen te vertellen dat globalisatie goed is. Iedereen heeft een televisie thuis en een computer in zijn broekzak dankzij globalisatie.”

Hij waarschuwt voor een overwinning van Marine Le Pen in Frankrijk. “Die uitkomst is door de markt onvoldoende ingeprijsd en je kunt niet zeggen dat de kans dat het gebeurt is geslonken door de uitslag van de Nederlandse verkiezingen. Frankrijk heeft net als de Verenigde Staten een meer binair politiek systeem.“

Globalisatie wint

De eindstand: drie punten voor globalisering en een voor lokaal (lees de VS). Gekeken naar obligaties is de wereld het beste jachtterrein, terwijl op aandelen heel goed lokaal kan worden gejaagd. De vuilniswagen kan de garage nog niet uit om globalisering af te halen, als het aan deze beleggers ligt.

Alle in het artikel getoonde foto's zijn gemaakt door Simon Knappstein.

 


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

Outlook 2022