Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Fidelity Funds: Tech is king

Het prijswinnende Fidelity Funds Global Technology Fund laat zijn benchmark al jaren ver achter zich. Portfoliomanager Hyun Ho Sohn legt uit waar deze structurele outperformance vandaan komt.

Dat het FF - Global Technology Fund dit jaar de Lipper Equity Sector IT-fondsprijs heeft gewonnen, komt niet als een verrassing. Het techfonds laat zijn benchmark, de MSCI World IT Index, al jaren structureel achter zich.

Iets doet portfoliomanager Hyun Ho Sohn dus heel goed. “Ik beleg hoofdzakelijk in de marktleiders van belangrijke technologische trends en bedrijven die door hun technologische voorsprong kunnen uitgroeien tot marktleiders. Daarnaast zoek ik naar ondergewaardeerde aandelen en potentiële overnamekandidaten.”

Alles over de Lipper Awards 2017

Probleem met de techsector is volgens Hyun Ho Sohn dat er eerder te veel dan te weinig groeiaanjagers zijn. Een deel van de fondsportefeuille van het Fidelityfonds is actief in cloud computing, digitale advertenties en e-commerce.

“De belangrijkste spelers genereren veel cashflow en zijn inmiddels zo dominant, dat ze nieuwkomers niet hoeven te vrezen.” Ook kijkt de portfoliomanager naar softwarebedrijven, die actief zijn in het digitaliseren van traditionele sectoren, zoals de bouw en agrarische sector.

Een pure stockpicker

Dan zijn er de kansen in bedrijven die zich bezighouden met de technologie van de toekomst: VirtuaR, AI en zelfrijdende auto’s. “Deze technologieën zorgen nu al voor extra inkomsten van chipfabrikanten.”

Ten slotte heeft Hyun Ho Sohn oog voor sectoren met verhoogde M&A-activiteit, zoals de softwaresector waar volgens hem kleine spelers op grote schaal worden opgekocht door de grote jongens. Over de invloed van Trump op de techsector kan Hyun Ho Sohn nog weinig zeggen.

Dat heeft ook niet echt zijn aandacht. “Ik ben een pure stockpicker. Maar als zijn belastingideeën worden uitgevoerd, is dat goed voor kleine snel groeiende Amerikaanse softwarebedrijven actief in de VS zelf. Voor grote Amerikaanse exportgedreven techbedrijven zijn de plannen minder gunstig. Die heb ik daarom iets onderwogen. Aziatische bedrijven, vooral in Japan, hebben weinig te winnen als Trump handelsoorlogen uitlokt.”

Chinese transitie

Dat wil niet zeggen dat Hyun Ho Sohn Aziatische aandelen onderweegt. “De explosieve groei van internet, e-commerce en digitale informatie bieden enorme kansen.” Vooral over Chinese internetbedrijven is hij enthousiast. “Die profiteren als geen ander van de Chinese transitie van exportgedreven naar consumentgedreven economie.”

"Ik koop langetermijnwinnaars en bedrijven met de beste ideeën"

Dat Aziatische techaandelen in de regel lager gewaardeerd zijn dan die in de VS vindt Hyun Ho Sohn een pré, hoewel dat niet betekent dat hij vooral buiten de VS winkelt. “Ik koop de langetermijnwinnaars en bedrijven met de beste ideeën. Het maakt mij niet uit waar.”

Niet te duur?

Zijn techaandelen niet te duur geworden? “De waardering van de MSCI IT Sector is op dit moment 17. Die komt niet in de buurt van de 50 tijdens de internetbubbel eind jaren negentig. Overigens mijd ik subsectoren die nu hot zijn. Het fonds heeft een anti-momentum-aanpak. De fundamentals moeten aantrekkelijk zijn.”

Over de komende twee jaar is Hyun Ho Sohn gematigd optimistisch. Als de beurzen door macronieuws in beweging komen, biedt dat meer kans op rendement. Als de langetermijnaanjagers intact blijven, zal de techsector ook in de toekomst kunnen outperformen.”

Fondsfeiten:

  • ISIN-code: LU0099574567 
  • Fondsmanager: Hyun Ho Sohn (sinds 2013) 
  • Startdatum: 1 september 1999 
  • Fondsomvang: 1,74 miljard euro 
  • Fondsvaluta: euro 
  • TER: 1,92% 
  • Rendement 1 jaar: 32,84% (index: 3,57%) 
  • Rendement 3 jaar: 25,90% (index 2,11%) 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022