Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

ACTIAM: Performance en verantwoord beleggen kunnen hand in hand

ACTIAM wint dit jaar de Lipper Group Award Mixed Assets voor de derde keer op rij en laat zien dat verantwoord beleggen niet ten koste gaat van rendement.

Consistentie in de performances over verschillende assetclasses, met dit jaar ook een award voor de Equity Sector Real Estate Holdings Europe, laat zien dat verantwoord beleggen niet ten koste gaat van financieel rendement of extra risico met zich meebrengt.

De eind 2015 door ACTIAM geïntroduceerde verantwoorde indexfondsen zijn een succes. De combinatie van fysiek gerepliceerde indices, lage kosten, extra performance door beperking dividendlekkage en een actief gestuurd duurzaamheidheidsbeleid blijken een schot in de roos.

Alles over de Lipper Awards 2017

ACTIAM heeft eind 2016 de regio-indexfondsen gecomplementeerd met een emerging markets-fonds. Hierdoor kunnen beleggers nu in alle regio’s passief en actief verantwoord in aandelen beleggen, tegen lage kosten. In mei wordt dit fonds ook voor retailbeleggers beschikbaar.

Verantwoord rendement

ACTIAM heeft de ambitie om koploper te zijn en te blijven op het gebied van verantwoord en duurzaam beleggen. Daarom heeft de vermogensbeheerder in 2016 volledige ESGintegratie toegepast in zijn actief beheerde Europese beleggingen.

Wat betekent dat nu concreet? Bart Mantje, senior product- & relatiemanager bij ACTIAM: “ACTIAM heeft aan alle vermogenstitels in het beleggingsuniversum van de fondsen een ESG-score toegekend, waarbij gebruik gemaakt wordt van een zelfontwikkeld model. De ESGscore wordt uitgedrukt in een cijfer.”

“De ESG-score van alle individuele titels resulteert in een gemiddelde ESG-score van de fondsen. Op gelijke wijze wordt een ESG-score van de benchmark bepaald, op basis van alle vermogenstitels die deel uit maken van de benchmark.”

Rekening houdend met de risico-rendementsdoelstelling van het fonds, is het streven om voor de portefeuille van de ACTIAMfondsen een zo hoog mogelijke ESGscore te realiseren, legt Mantje uit. “Daarbij wordt de portefeuille dusdanig samengesteld dat de ESG-score van onze fondsen te allen tijden ten minste hoger is dan de ESG-score van de benchmark.”

Actief duurzaam

ACTIAM maakt bij het beleggingsbeleid gebruik van een thematische benadering, waarbij de score van vermogenstitels op specifieke maatschappelijke thema’s (klimaat, water en land) mede de samenstelling van de portefeuille van de indexfondsen bepaalt.

"Met ESGintegratie kunnen we binnen portfolio’s beter sturen op duurzaam beleggen"

“Met ESGintegratie kunnen we binnen portfolio’s beter sturen op duurzaam beleggen. Beleggers zouden ESG-integratie bij ons kunnen definiëren als het expliciet opnemen van ESG-criteria in de traditionele financiële analyse en de investeringsbeslissing.”

Na de lancering van de indexfondsen gaat ACTIAM in 2017 zijn productassortiment uitbreiden met een aantal actief gemanagede beleggingsfondsen, die dankzij de ESG-integratie naast financieel rendement ook actief en aantoonbaar gestuurd worden op duurzaamheid. 

ACTIAM indexfondsen beoordelen ondernemingen op milieu, maatschappelijke en bestuurlijke prestaties:

  • Rechten van de mens
  • Fundamentele arbeidsrechten
  • Corruptie
  • Het milieu
  • Wapens
  • Klant- en productintegriteit

Schendingen van deze beginselen kunnen leiden tot uitsluiting.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie