Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

NN Investment Partners: Aandelen favoriete categorie

De multi-asset fondsen van NN Investment Partners gaan er – vaste prik – weer vandoor met een aantal belangrijke Lipper Awards, waaronder de Group Award Mixed Assets Large.

Fondsmanager multi-asset Siu Kee Chan legt de strategie achter de winnende mixfondsen en die van het onlangs in Nederland geïntroduceerde duurzame mixfonds uit. Ook licht hij toe waarom aandelen op dit moment de favoriete beleggingscategorie zijn.

IEXProfs-columnist Marcel Tak noemt beleggen in mixfondsen ook wel voor de luie belegger. Dat klinkt negatief, maar hij bedoelt het positief: vanuit het oogpunt van gemak. Want dat bieden multi assetfondsen; een vaste verdeling tussen verschillende assets.

Alles over de Lipper Awards 2017

Meestal aandelen en obligaties en die verdeling kan al naar gelang de stand van de markt worden bijgesteld, de tactische assetallocatie binnen het fonds. Met hun multi asset-fondsen staat NN Investment Partners elk jaar in het rijtje Lipper Award-winnaars. Voor beste mixfonds of beste mixfondshuis.

Tactische beslissingen en onverwachte gebeurtenissen

Dit jaar hebben ze de prijzen onder andere te danken aan hun tactische beslissingen omtrent de twee onverwachte gebeurtenissen in 2016: Brexit en de verkiezing van Donald Trump. Senior Portfolio Manager Multi-Asset Siu Kee Chan legt uit: “2016 begon slecht, met twee maanden van neerwaartse aandelenmarkten. Daarna klaarde het beursklimaat wat op, mede door de aantrekkende economische groei. Al die tijd hebben wij risicovolle assets overwogen.”

Siu Kee Chan, NN Investment Partners

 “In aanloop naar de Brexit hebben wij een aantal hedges in de portefeuille opgenomen. Zo hebben wij voorafgaand aan het referendum bijvoorbeeld ponden verkocht en zijn wij long Britse staatsobligaties gegaan ten opzichte van een aantal Europese staatsobligaties.”

“We dachten dat de onzekerheid zou toenemen en de negatieve gevolgen voor de Britse economie zouden overheersen, waardoor de Britse rente zou dalen. Na het bekend worden van de uitkomst in het Verenigd Koninkrijk hebben we deze hedges eraf gehaald en daar een mooi rendement op gemaakt.”

“Daarnaast hebben wij vastgehouden aan onze overweging aandelen terwijl veel beleggers in de aanloop naar Brexit toe juist risico’s gingen mijden. Uiteindelijk was het herstel razendsnel omdat beleggers weer snel oog kregen voor hoe goed de wereldeconomie er eigenlijk voorstond. Dit herstel hebben veel beleggers gemist omdat ze teveel gefocust waren op de korte termijn.”

De lange termijn in tijden van onzekerheid

“Het niet uit het oog verliezen van de lange termijn in tijden van onzekerheid is, denk ik, wat ons team zo sterk maakt. In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen hebben we eigenlijk hetzelfde gedaan; we hebben vastgehouden aan onze langetermijnvisie om aandelen te overwegen en tegelijk op de korte termijn een aantal posities als hedge ingenomen.”

"Het niet uit het oog verliezen van de lange termijn in tijden van onzekerheid is, denk ik, wat ons team zo sterk maakt"

“Opvallend was dat in de VS de geanticipeerde correctie nog korter was. De focus verschoof al snel van verkiezingsonzekerheid naar anticipatie op fiscale maatregelen. En net als in het VK liepen de inflatieverwachtingen snel op.”

Daar speelde het Multi-Asset-team op in door meer obligaties te verkopen en meer aandelen te kopen, met name cyclische aandelen, zoals grondstoffen en financials. “Reflatie was het thema eind 2016, daar hebben we ons op gepositioneerd en dit heeft ons rendement goed gedaan. Een mooi slot van een bewogen jaar.”

Te vroeg voor rotatie uit aandelen

Als overkoepelend thema van 2016 noemt Chan het feit dat politiek populisme een gezicht kreeg. Een trend die in 2017 mogelijk kan doorzetten, gezien de komende verkiezingen in Franrijk en Duitsland. Ondertussen blijft NN Investment Partners risicovollere beleggingen overwegen ondanks de verwachting dat de rente – in ieder geval in de VS – zal gaan stijgen.

Ook verwachten zij een stijging van de rente in Europa. “Gezien de ontwikkelingen en verwachtingen rond de kerninflatie verwachten we echter dat dit geleidelijk zal plaatsvinden.” Op het gebied van marktdynamiek kijkt NN Investment Partners onder andere naar beleggingsstromen en momentum. En daaruit blijkt ook dat beleggers zich nog steeds van obligaties naar aandelen bewegen. 

“Dit is voor ons een bevestiging dat deze rotatie voortduurt. En zolang die stroom nog aanhoudt, blijven aandelen ook interessant,” denkt Chan. Het beleid van NN Investment Partners van overwogen aandelen, het rooskleurige scenario noemt Chan het, blijft op dit moment dus onveranderd.

Tactische assetallocatie

Maar worden aandelen niet langzamerhand te duur? Volgens Chan valt dat wel mee. “Op het gebied van tactische assetallocatie laten wij ons gedeeltelijk leiden door kwantitatieve signalen. En ja, de waardering van aandelen is wellicht wat aan de stevige kant, maar op lange termijn maken we ons daar niet al te grote zorgen over, mede gezien de winstverwachtingen die we hebben voor aandelen”

Verder zijn er in Europa dit jaar vooral politieke risico’s, maar daar kijkt NN Investment Partners volgens Chan niet anders tegenaan dan vorig jaar. “Beleggers zullen rondom de verkiezingen even onzeker zijn, maar na de uitslag hopelijk hun blik weer verplaatsen naar wat echt belangrijk is, de goede economische groei in Europa en de rest van de wereld.’’

Bedrijven die verduurzamen

Waar beleggers ook naar kijken, is duurzaam beleggen. NN Investment Partners lanceerde in december 2016 een duurzame multi assetstrategie waarin de meer dan vijftien jaar lange ervaring in verantwoord beleggen is samengebracht met de expertise en sterke trackrecord op het gebied van multi assetbeleggen.

Het NN (L) Patrimonial Balanced European Sustainable fonds is bij uitstek geschikt voor beleggers die het gemak van multi asset-beleggen willen combineren met duurzaamheid. Dit fonds maakt verantwoord beleggen mogelijk waarbij ESG één van de bronnen van rendement is.

De introductie van dit fonds past bij de overtuiging dat de integratie van ESG-factoren resulteert in een betere performance. “Bij duurzaam investeren draait het om twee dingen. Aan de ene kant is er de verantwoordelijke kant, beleggen om ook maatschappelijk impact te maken op weg naar een betere, schonere wereld.

Duurzaam beleggen kost geen rendement

Aan de andere kant moeten er ook financiële doelstellingen gehaald worden. Er is dus een financiële noodzaak,” vertelt Chan. “Het stigma dat duurzaam beleggen rendement kost, is verleden tijd. Wat wij doen is tweeledig. Aan de ene kant sluiten wij controversiële bedrijven uit. Dat is niet alleen goed voor de reputatie, maar ook voor het rendement.”

"Het stigma dat duurzaam beleggen rendement kost, is verleden tijd"

“Aan de andere kant beleggen we in bedrijven die vorderingen op het gebied van duurzaamheid koppelen aan een aantrekkelijke waardering en gezonde bedrijfsresultaten. Een positief momentum in de ESG-score is vaak ook een graadmeter voor een gezonde bedrijfsvoering, wat weer kan leiden tot een beter rendement.”

Aandelen en obligaties

Uitgangspunt bij NN (L) Patrimonial Balanced European Sustainable is een gelijke verdeling tussen aandelen en obligaties. Vanwege de aandelenvisie van NN Investment Partners bestaat de portefeuille nu voor iets meer dan 50% uit aandelen. Voor de selectie van duurzame aandelen en obligaties maakt NN Investment Partners naast fundamentele analyse ook gebruik van data van Sustainalytics.

Sinds februari zijn aan de obligatieportefeuille ook green bonds toegevoegd. “Met de opname van green bonds maken we een directe en meetbare impact op het klimaat zonder toe te leggen op het rendement. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat we ook over de impact van de belegging in green bonds gaan rapporteren.’’ Het nieuwe duurzame multi asset-fonds is binnenkort verkrijgbaar via het het eigen online Beleggingsplatform van NN Investment Partners, FitVermogen.nl.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen