Nieuws

Nieuwe golf goedkope smart-bèta-strategieën komt eraan

Goedkopere en complexere smart-bèta-strategieën zullen de vermogensbeheersector verder veranderen.

De komende jaren zullen goedkopere en complexere smart-bèta-strategieën de vermogensbeheersector verder veranderen. Dat zegt Giuliano Anselmo van Fronseca tegen Citywire Selector.

Hij denkt dat de nieuwe smart-bèta-producten door het gebruik van kunstmatige intelligentie en robotisering de huidige generatie smart-bèta-producten in de schaduw zullen stellen. Het zal een belangrijk alternatief worden tussen de traditionele ETF's en de druk verder opvoeren op actief beheerde belegginsfondsen.

De groep van actieve fondsen zal daardoor verder krimpen. Maar het is volgens Anselmo terecht dat veel beleggers het vertrouwen in actieve fondsen hebben verloren. 

Gespecialiseerde fondsen blijven over

Het is niet voldoende om fonds actief te noemen, beleggers willen bewijs zien. In de nabije toekomst zullen slecht een beperkt aantal zeer goed betaalde actieve beleggers overblijven. Deze specialiseren zich volgens Anselmo in complexe en gespecialiseerde handelsstrategieën.

De passieve fondsen, inclusief de smart-bèta-ETF's, zijn vooral nuttig in meer geavanceerde markten. Er zijn nog altijd veel actieve fondsen die een hoge beheersvergoeding vragen voor een beleggingsbeleid waarmee ze weinig waarde toevoegen.

Anselmo denkt dat actieve strategieën vooral in opkomende markten langer van belang zullen zijn. Als gevolg van de gebrekkige liquiditeit en het feit dat er veel verschillende partijen op de markt actief zijn, zullen gespecialiseerde beheerders hier nog langere tijd voordeel weten te behalen.

Wel een hype

Bij de smart-bèta-ETF's, of hoe de producten die op zoek gaan naar systematische marktvoordelen volgens Anselmo ook mogen worden genoemd, is op dit moment sprake van een hype, denkt Anselmo.

Maar ze zijn de komende jaren desondanks de belangrijkste factor van verandering binnen vermogensbeheer. Dat heeft vooral te maken met de evolutie binnen de smart-bèta-ETF's zelf. Ook daar zal sprake zijn van eem evolutie naar complexere producten. En ook daar zal sprake zijn van prijsdruk.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie