Nieuws

Shift van aandelen naar obligaties bij duurzaam beleggen

Door de toegenomen zorgen om klimaatverandering trekken obligaties en niet meer aandelen de duurzame kar in Europa. Bijna twee derde van de groene beleggingen in deze regio is schuldpapier.

Door de zorgen om klimaatverandering trekken obligaties en niet meer aandelen de duurzame kar in Europa. Begin 2016 is het totaal bedrag dat duurzaam is belegd opgelopen naar bijna 21.000 miljard euro. Dat is een stijging met 25% ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit de Global Sustainable Investment Review 2016. Europa is goed voor 53% van dit bedrag en de Verenigde Staten 38%.

De zorgen over klimaatverandering hebben in Canada en Europa een verschuiving in de allocatie naar duurzame beleggingen veroorzaakt. Bijna twee derde van de groene beleggingen in deze regio’s zijn nu obligaties en een derde aandelen. Een jaar eerder was 50% van de duurzame beleggingen nog aandelen en 40% obligaties.

Bijna elke regio laat een toename zien in duurzame beleggingen, zowel in absolute als relatieve zin. Duurzaam beleggen groeit het hardst in Japan, gevolgd door Australië en Nieuw Zeeland. De snelst groeiende strategie, hoewel nog altijd zeer klein in omvang, is impactbeleggen.

Uitsluiting

De meest gebruikte strategie zowel wereldwijd als in Europa is uitsluiting van bepaalde beleggingen. ESG-integratie is goed voor de tweede plek, en wordt het meest gebruikt in Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw zeeland. Engagement is de meest aangehangen strategie in Japan.

Institutionele beleggers, aangevoerd door pensioenfondsen, domineren nog altijd de markt voor duurzaam beleggen. De belangstelling van particuliere beleggers zit echter in de lift, meldt Global Sustainable Investment Review. Dit is een uitgave van de Global Sustainable Investment Alliance (GSIA), waar de Nederlandse VBDO bij is aangesloten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie