Nieuws

Actief beheer obligaties is beter in verstoorde markt

De centrale banken van Japan, Europa en de Verenigde Staten hebben de markt voor obligaties zo verstoord dat indexbeleggen gevaarlijk is.

Beleggers die een deel van de portefeuille willen inruimen voor obligaties doen er verstandig aan dat te doen via actief beheerde obligatiefondsen en geen ETF's of andere indexfondsen. Dit zeggen de vermogensbeheerders van AllianceBernstein op hun blog AB Context.

De reden voor hun afkeer van passief heeft veel te maken met het jaren achtereen actief opkopen van (staats)obligaties door de centrale banken van Europa, Japan en de Verenigde Staten. Dit heeft er toe geleid dat laag renderende obligaties oververtegenwoordigd zijn in de indices die ETF’s nabootsen.

Franse revolutie

De nadelen daarvan zijn tweeërlei. Ten eerste is dat natuurlijk het lage rendement. Actieve managers kunnen door te focussen op obligaties die niet door de centrale banken worden gekocht een beduidend hoger rendement realiseren, tegen risico's die niet overdreven hoog zijn.

Het tweede nadeel is dat centrale banken met hun quantitative easing programma's de marktwerking uitschakelen. Zijn Franse staatsobligaties bijvoorbeeld niet veel te hoog gewaardeerd als u bedenkt wat voor risico’s er allemaal kleven aan een verkiezingsoverwinning van Marine le Pen?

AB denkt van wel. Zij  zetten hun geld liever op een actief beheerd fonds die dit soort risico’s serieuzer neemt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen