Nieuws

Frankrijk maakt belegger niet nerveus

De Franse verkiezingen zijn nabij. Op de beurs is geen sprake van paniek. Handelaren rekenen op minder volatiliteit.

De Franse verkiezingen zijn nabij. Op de beurs is geen sprake van paniek. Handelaren rekenen op minder volatiliteit. Dat blijkt uit een Bloomberg-artikel waar de ontwikkelingen op de VStoxx Index worden gevolgd. Deze index meet de volatiliteit van de belangrijkste Europese aandelen. Deze volatiliteit is deze maand aanzienlijk afgenomen. Het aantal handelaren dat denkt dat de volatiliteit af zal nemen is drie keer zo groot als de groep die op verhoogde spanning rekent.

Volgens het Bloomberg-artikel is de uitslag van de Nederlandse Kamerverkiezingen een belangrijke reden voor de afname van de nervositeit. Door de ruime overwinning van de VVD denken veel handelaren dat de kans op een presidentschap voor Marine Le Pen, de presidentskandidate voor het Front National, minder is geworden. “Het risico van een overwinning van Le Pen bestaat nog steeds”, zegt Anthony Benichou, een handelaar voor Louis Capital Markets in Londen. “Maar de nervositeit was in januari aanzienlijk groter dan nu.” Zijn handelshuis waarschuwde beleggers al in januari voor een daling van de volatiliteit na de Franse verkiezingen.

In de afgelopen weken werden gemiddeld dagelijks 43.000 opties verhandeld die op een lagere volatiliteit mikken. Daar stond tegenover dat zogenoemde calls gemiddeld 13.000 keer per dag werden verhandeld. Daarmee zijn de puts ook relatief duur. Er worden waarschijnlijk complexe strategieën gevolgd.

De Amerikaanse zakenbank JP Morgan adviseerde haar klanten om VStoxx-puts met een looptijd tot mei te kopen en deze te financieren door het verkopen van opties op de Amerikaanse CBOE Volatility Index. Als de kans op een presidentschap voor Le Pen in de komende maanden verder afneemt, is het mogelijk dat de VStoxx futures nog verder zullen dalen, zegt Pravit Chintawongvanich van Macro Risk Advisors in New York. Hij gaat ervan uit dat de VStoxx futures aanzienlijk zullen dalen als Le Pen de verkiezingen verliest.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen