Dat Al Gore Nederlanders bedankte de populisten de verkiezingen niet te hebben laten winnen - ‘in tegenstelling tot mijn land’ - was niet de hoofdreden waarom de voormalige 45ste vicepresident van de Verenigde Staten - twee termijnen onder Bill Clinton - dinsdag tijdens de Impact Summit Europe in het Vredespaleis Den Haag een volle zaal beleggers – goed voor honderden miljarden euro’s aan belegd vermogen – tot een staande ovatie bracht.
Gore hekelde het kortetermijndenken van beleggers, dat sterk tot uitdrukking komt in de financiële kerngetallen die zij gebruiken. Economische groei aan de hand van hun bbp houdt geen enkele rekening met het grondstoffengebruik of de ongelijke verdeling van welvaart, hield Gore de zaal voor. “Het maakt beleggers blind voor de consequenties van economische beslissingen.”
De 68-jarige Amerikaan roept grote beleggers op om de focus te verleggen naar schone energiebronnen, en duurzame beleggingen. “De duurzame transitie voltrekt zich sneller dan gedacht, weten onder andere beleggers die niet tijdig uit steelkool zijn gestapt. Ook beleggingen in stranded assets als olie en gas herbergen risico’s.”
Tegen klimaatverandering
Gore trekt nog altijd fel van leer tegen klimaatverandering en is ook actief als duurzaam belegger met zijn investeringsfirma Generation Investment Management, die bijna elf miljard Amerikaanse dollar belegt. Tien jaar na de documentaire An Incovenient Truth brengt hij ook de opvolger An Inconvenient Sequel: Truth to Power naar de bioscopen, die gaat over de periode tussen 2006 en 2016.
Sceptici als Donald Trump ten spijt; het staat voor Gore buiten kijf dat het gebruik van fossiele brandstoffen de aarde opwarmt. Een berg aan cijfers, temperatuurstaatjes en ander wetenschappelijk bewijs dient als bewijs. Hij somt in hoog tempo de nadelen op van klimaatverandering: droogte, overstromingen, orkanen, ernstige luchtvervuiling, een vluchtelingencrisis en meer infectieziekten, want microben gedijen bij warmte.
“In 2010 stopten als gevolg van misoogsten door droogte Oekraïne en Rusland met de graanexport. In sommige landen braken rellen uit vanwege hoge voedselprijzen en dat leidde de Arabische lente in. Tussen 2006 en 2010 veranderde 60% van de vruchtbare grond in Syrië in woestijn en trokken anderhalf miljoen mensen naar de al overvolle steden. Dat kon niet goed gaan.”
Boek der openbaringen
Eerder omschreef Gore het tijdperk Trump als een natuurwandeling door het boek der openbaringen. In Den Haag maakt hij niet veel woorden vuil aan The Donald; Gore blijft liever in gesprek met de president van de Verenigde Staten. De nieuwe baas van de Amerikaanse milieudienst EPA, Scott Pruit, krijgt wel een veeg uit de pan omdat hij niet zonder meer aanneemt dat CO2-uitstoot door de verbranding van fossiele brandstoffen een grote bijdrage levert aan de opwarming van het klimaat.
“Het is een nieuwe fase van een oud probleem. Vervuilende bedrijven gebruiken precies dezelfde argumenten als de tabaksindustrie destijds om aan te tonen dat sigaretten niet ongezond waren. Ze huren dezelfde PR-bureaus in om het bewijs te ontkrachten en om twijfel te zaaien. Alternatieve feiten gebezigd door onethische mensen en gesteund door voldoende geld kunnen de duurzame beweging vertragen, maar niet tegenhouden. In de Verenigde Staten is de steun voor duurzame energie groter dan ooit.”
Gore is in meerdere opzichten hoopvol gestemd. De uitstoot van CO2 is voor het eerst gestabiliseerd, terwijl zonne- en windenergie in prijs kunnen concurreren met fossiele brandstoffen. De kosten van grote heroplaadbare batterijen om duurzame energie op te slaan, zijn in een paar jaar tijd gedaald van zo'n 1.000 euro per kWh naar circa 300 euro per kWh. Betaalbare opslagcapaciteit is van vitaal belang voor de energietransitie, stelt Gore.
Meest krachtige revolutie
“We moeten, maar we kunnen en willen ook veranderen. De duurzame revolutie is de meest krachtige ooit, met de schaal en omvang van de industriële revolutie en snelheid van de digitale revolutie. Dit is nog maar het begin, en dat biedt beleggers ongelooflijke kansen. Verandering is niet mogelijk zonder het kapitaal van de private sector. “
Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).