Nieuws
Spaarrente onder het nulpunt
Bij UBS moeten Europese spaarders met grote vermogens vanaf mei een boete betalen van 0,6%.
Bij UBS moeten Europese spaarders met grote vermogens vanaf mei een boete betalen van 0,6%. Het is het gevolg van het negatieve rentebeleid van de ECB.
Europese spaarders hebben het al een tijd moeilijk, maar nu worden de druiven wel heel zuur. Met name de mensen met grote vermogens en weinig vertrouwen in de aandelenmarkt krijgen de rekening gepresenteerd van het negatieve rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt eens te meer uit een nieuwtje uit de keuken van Bloomberg.
Het mediabedrijf zegt namelijk bevestiging te hebben gekregen van UBS – een van de grootste banken ter wereld voor vermogende particulieren – dat ze vanaf mei beleggers met meer dan 1 miljoen euro aan spaargeld een boete opleggen van 0,6%. En het is slikken of stikken, want wie niet akkoord gaat, wordt geschrapt als klant.
Schuld is de ECB
UBS zegt dat het deze stap wel moet maken vanwege de hoge kosten voor de bank. Ook de bank moet namelijk sinds enige tijd betalen voor hun overtollige geld dat ze tijdelijk stallen bij de ECB.
De kans dat de stap van UBS navolging krijgt is volgens Bloomberg levensgroot. Ook Julius Bär, Bank of New York Mellon, Goldman Sachs en Credit Suisse laten institutionele beleggers nu al selectief betalen. En in Nederland heeft de Triodos Bank besloten de spaarrente te verlagen naar 0%.
Triodos
Vergelijkingssite Spaarrente.nl verwacht dat Rabobank, ABN Amro en ING snel zullen volgen. Eerst met een verlaging van 0,2% naar 0, en wie weet later ook wel met een negatieve spaarrente.
Nederlandse spaarders zijn extra de dupe van de lage rentestanden omdat zij in tegenstelling tot beleggers uit veel andere landen de bekende 30% vermogensbelasting moeten betalen over een fictief rendement van 4%. Bovendien loopt de inflatie in Nederland relatief snel op.
Angst
De ECB wil met zijn negatieve rentebeleid mensen en bedrijven ertoe aanzetten meer geld uit te geven en te investeren. Of dit ook functioneert, is een tweede. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat in ieder geval bij particulieren negatieve rentestanden ook een gevoel van angst kunnen uitlokken. En angst is meestal geen drijfveer om meer te gaan besteden.