Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

M1 voorspelt Amerikaanse correctie

Op basis van de belangrijke M1-indicator verwacht hoofdeconoom Simon Ward van Henderson GI een Amerikaanse recessie.

Hoofdeconoom Simon Ward van Henderson GI hoeft niet in de sterren te kijken om een idee te krijgen waar het met de wereldeconomie naartoe gaat. In een presentatie, getiteld Money moves markets, vertelt hij dat monetaire veranderingen uiteindelijk bepalen in welke richting economieën en  financiële markten bewegen. 

Anders dan veel collega-economen, die steeds meer rekening houden met sentimentsindicatoren, kijkt Ward vooral naar de ontwikkeling van de geldhoeveelheid. Volgens hem is dat de beste voorspeller van toekomstige economische groei en daarmee ook van de beurzen. 

M1 wijst de weg

Van de twee maatstaven van geldhoeveelheid, M1 en M3, heeft Ward een voorkeur voor M1. Dat is de hoeveelheid geld die particulieren en bedrijven cash aanhouden of op betaalrekeningen hebben staan. Dit in tegenstelling tot M3, die ook spaardeposito`s omvat.

De logica van Ward is een simpele: een stijgende M1 vertelt dat de burger meer geld uitgeeft en dat vertaalt zich automatisch in economische groei. Ward: "M1 kondigde in 2007 een recessie aan en ook het herstel dat snel daarop volgde. Tussen de zomer van 2015 en die van 2016 nam M1 wereldwijd sterk toe, hetgeen zich een half jaar later vertaalde in een upswing."

We zijn inmiddels weer een paar maanden verder. Wat zegt M1? Voor de wereldeconomie niet veel goeds, zo tonen de M1-data. "De wereldconomie zal later dit jaar verzwaken. De groei zal waarschijnlijk deze lente pieken," aldus Ward.

Wereldeconomie gaat verzwakken

Kracht wereldeconomie neemt af
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Amerikaanse economie over top

De belangrijkste reden van de toekomtige verzwakking van de wereldeconomie is de Amerikaanse economie. Sinds de afgelopen zomer is de M1 er gedaald, zo constateert Ward. "De verkrapping door de FED, maar ook onzekerheid - Hoe gaan de belasting- en zorgplannen van Trump eruitzien? - hebben ertoe geleid dat de Amerikaanse consument minder geld uitgeeft.

Ward vervolgt: "Mochten de Amerikaanse lonen verder stijgen, dan zal de FED zijn gedwongen verder te verkrappen, waardoor het economische plaatje nog slechter wordt."

Ward verwacht weinig van stimuli uit het Witte Huis. "Daar is de onenigheid in het Congres te groot voor. Het zou mij niet verbazen als de Amerikaanse economie in 2019 in een recessie glijdt, waarna de Amerikaanse rentes weer zullen dalen."

Amerikaanse economie gaat negatief verrassenAmerikaanse economie gaat tegenvallen

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Weinig zorgen over China en EU

Over China en de EU heeft Ward minder zorgen. "China groeit stevig door, zeker tot de zomer. De M1-ontwikkeling in de EU geeft ook een positief beeld. De geldgroei is er, mede door hulp van de ECB, solide met een plus van 1,5% tot 2%. Nee, ik maak me meer zorgen over de VS dan over de eurozone."

Niks geen harde Chinese landing

Chinese economie groeit robuust verder
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Brexit raakt Britse economie

Het Verenigd Koninkrijk dan? Daar gaan de zaken nu nog goed, omdat de consument zijn bestedingen volgens Ward naar voren heeft gehaald, maar de M1-indicator voorspelt later dit jaar een scherpe daling. Ward: "Zonder Brexit was de groei van de Britse economie 1% hoger geweest. De daling van de pond heeft de inflatie omhoog gejaagd. De Bank of England houdt inmiddels voor zijn rentebeleid niet langer rekening met de inflatie, maar kijkt vooral naar de werkloosheid die onder de 5% moet blijven."

Overigens rekent Ward niet op een aankomende Britse recessie. Hij houdt het eerder op een fikse groeivertraging."Over een paar maanden zal blijken dat de keuze voor Brexit niet zo een goed idee was."

Economisch herstel EU niet in gevaar

Economie EU staat er sterk voor
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Pas op voor aandelencorrectie

Wat betekenen deze economische voorspellingen voor de financiële markten? Ward: "Op basis van de huidige hoeveelheid geld in omloop zie ik grote overeenkomsten met 2011. Ik luid geen alarmbellen, maar enige voorzichtigheid is nu wel op zijn plaats. Ik ben nu negatief over aandelen, die uit de opkomende markten uitgezonderd. IK was vorig jaar positief over aandelen uit de opkomende markten en dat ben ik nog altijd."

Van Amerikaanse obligaties moet Ward weinig hebben. Nu nog. "Als de economische groei in de tweede helft van dit jaar gaat vertragen, dan kunnen Amerikaanse obligaties rallyen."

Voor de Europese obligatiemarkt voorziet Ward weinig veranderingen. "Ook ben ik niet bezorgd voor politieke onrust in Europa. De meerderheid van de inwoners van de EU is voor de euro. Zelfs de Italiansen. De ECB zal de komende maanden weinig doen. Draghi wacht eerst nog een paar verkiezingen af."

Sterke euro

En de euro ten slotte? Die wordt volgens Ward niet minder maar juist meer waard. Dat kan niet anders, zo bewijst onderstaande grafiek.

Euro gaat meer waard worden

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Outlook 2022