Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Kijk door de cyclus heen want timing is niet alles

Het verkopen van dure aandelen in de portefeuille levert op korte termijn geen outperformance op. Kijk door de cyclus heen met behulp van de CAPE-ratio.

Timing is alles bij beleggen, of niet? Het idee is dat goedkope aandelen duurder worden, maar de geschiedenis leert dat goedkope aandelen wel eens heel lang goedkoop kunnen blijven.

Sterker nog, dure aandelen kunnen ook heel duur worden. Nobelprijswinnaar Robert Shiller bedacht daarom CAPE, om de koers-winstverhouding niet op korte termijn, maar op lange termijn te beoordelen.

CAPE staat voor Cyclically Adjusted Price-to-Earnings-indicator en geeft een indruk van de waardering over tien jaar om door de cyclus heen te kunnen kijken.

Zijn aandelen overgewaardeerd?

Barclays Wealth and Investment Management, genomineerd voor de Asset Allocatie Awards 2017 in de categorie Overall, kwam deze week in de publicatie In Focus: Markets as we see them met de stelling: Are stocks over valued?

De vraag of aandelen duur zijn, komt in elk beleggingscomité ter sprake, maar belangrijker is, hoe goed kunt u goedkoop versus duur timen? De CAPE-ratiocijfers gaan met Amerikaanse data terug tot begin 1900.

De conclusie die uit die data getrokken kan worden, is dat de voorspellende kracht van deze indicator op korte termijn erg zwak is. Aandelen in de portefeuille afbouwen als deze duur zijn, zal niet direct outperformance opleveren.

Scoren met de CAPE-indicator

Meb Faber, schrijver van de meest gedownloade financiële white paper A Quantitative Approach To Tactical Asset Allocation heeft ook een analyse gedaan.

Het artikel met de kop You Would Have Missed 780% In Gains Using The CAPE Ratio, And That’s A Good Thing zegt eigenlijk al genoeg.

Toch doet Faber een handreiking in het stuk en legt hij een switchsysteem uit, hoe wel te kunnen scoren met CAPE-indicator.

Statistieken tegen

Vorig jaar was er een Alpha Research-seminar Regio Allocatie. Daaruit bleek dat regio-allocatie een kunst is. Uiteindelijk blijkt minder dan 10% van de beleggers deze kunst goed te beheersen, daarom geldt ook hier, u heeft de statistieken tegen.

Lees ook: Regio-allocatie is een kunstvorm

Wel is het interessant te weten wat goedkope en dure regio’s zijn. Alle ratio’s zijn te vinden op de website van Star Capital: Global Stock Market Valuation Ratios.

In de Barclays-publicatie staan ook tips hoe de CAPE-ratio succesvol in te zetten. Waardering heeft zeker zijn toegevoegde waarde, maar dan vooral om toekomstige langetermijnrendementen te bepalen.

Als voorzitter van de Tactische Asset Allocatie-commissie bij de VBA vind ik het jammer dat voor de beleggingshorizon voor de komende zes tot twaalf maanden timing op basis van waardering zoals de koers-winstverhouding, maar ook CAPE de statistieken tegen heeft.

Laat uw allocatiebeslissing niet dus afhangen van de vraag of aandelen overgewaardeerd zijn.

Lees verder voor meer IEXProfs Research-rapporten


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie