Nieuws

De balkanisering van Nederland

Alle ogen, ook internationaal, zijn gericht op de Nederlands verkiezingen. Met welke scenario’s houden vermogensbeheerders rekening?

Deutsche AM: Regering Wilders leidt tot politieke chaos

“Doordat veel partijen weigeren met Geert Wilders samen te werken, wordt de angst over het uiteenvallen van de eurozone gesust. Bovendien heeft het een positief effect op de economische groei in Nederland,” zegt Bettina Müller, hoofdeconoom voor Europa bij vermogensbeheerder Deutsche Asset Management.

“In het onwaarschijnlijke geval dat Wilders een (minderheids)regering gaat leiden, zal dit naar verwachting een sterk negatief effect hebben op het sentiment in de eurozone. De kans bestaat dat er niet alleen in Nederland politieke chaos ontstaat, maar ook in de rest van Europa.”

“Als de PVV veel meer zetels krijgt dan in de peilingen wordt geschetst en VVD en CDA aanzienlijk terrein verliezen, ontstaat een zeer ongewenst scenario, waarbij volatiliteit op de loer ligt.”

Invesco: Politieke landschap nog nooit zo versplinterd

“Het Nederlandse politieke landschap is nog nooit zo versplinterd geweest. Vanwege het politieke systeem is een coalitie de meest waarschijnlijke uitkomst van de verkiezingen. De meeste politieke partijen willen niet reageren met de PVV, maar de opkomst van de partij duwt de politiek verder naar rechts en impliceert een toenemend eurosceptisch Nederland,” aldus hoofdeconoom John Greenwoord van Invesco.

State Street: Stagflatie en schuldencrisis als PVV wint

“Als Geert Wilders en de PVV als grootste partij uit de verkiezingen komen, krijgt Europa een duidelijk signaal en nemen mogelijk de kansen toe voor Marine Le Pen in Frankrijk,” zegt Antoine Lesne, hoofd ETF Strategy & Research EMEA bij State Street.

“Zo’n uitkomst verzwakt waarschijnlijk de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Spreads van Franse staatsobligaties, en van andere perifere landen zoals Italië, kunnen dan oplopen. Dat kan de schaduw die de Brexit werpt op het Europese project groter maken; daarmee komt het bestaansrecht van de euro onder vuur, wat de eenheidsmunt verder kan verzwakken."

“Ironisch genoeg helpt dat de export mogelijk, maar het wakkert ook de inflatie verder aan. Het goede gevoel zal verdwijnen, met stagflatie en een schuldencrisis als de meest waarschijnlijke uitkomst.”

Fidelity: Geen Nexit en Rutte weer de baas

Het meest waarschijnlijke scenario volgens econoom Anna Stupnytska van Fidelity International is een langdurige kabinetsformatie met als resultaat een door de VVD geleide coalitie met opnieuw Mark Rutte als premier. De premier heeft aangegeven dat hij niet wil regeren met Geert Wilders, maar het is niet uit te sluiten dat de VVD daarop terugkomt, waarbij Rutte zich misschien terugtrekt.

“Op basis van de huidige peilingen heeft een VVD-PVV-coalitie voor een meerderheid nog steeds steun nodig van andere politieke partijen, wat van Wilders waarschijnlijk onaanvaardbare politieke concessies vergt. De politieke vooruitzichten in Nederland zijn niet slecht, en een door Rutte geleide coalitie kan zelfs een katalysator zijn van verdere Europese integratie, wat positief is voor de markten.”

Barclays: Balkanisering-risico’s worden onderschat

Markten overschatten de risico’s van de Franse verkiezingen, en onderschatten die in Duitsland en Nederland, aldus Barclays. Beleggers zijn geobsedeerd geraakt door stevige krantenkoppen, en nemen de meer subtiele risico’s niet in ogenschouw die komen van populistische politieke partijen, die wel terrein winnen bij verkiezingen maar niet aan de macht komen.

“Markten onderschatten waarschijnlijk de Balkanisering-risico’s van zowel de Duitse als de Nederlandse verkiezingen: de versnippering van de politieke macht die een zwakke coalitieregering of minderheidsregering zal opleveren – en misschien een regering die in het geval van Nederland tegen de Europese Unie is.”

ABN Amro: Nexit rijmt op Brexit

"Nexit rijmt op Brexit. Maar dan hebben we de voordelen van een Nederlands vertrek uit de Europese Unie wel opgesomd. Nederland heeft lang toegewerkt naar en meegewerkt aan de Europese integratie, de bouw van de interne markt. Dat was niet zonder redden," aldus analisten van ABN Amro.

"Over de euro kun je een boom opzetten, maar het CPB heeft zonneklaar aangetoond dat de Europese Unie sec ons extra welvaart heeft gebracht. We moeten niet terug willen naar een wereld waarin Nederlandse vrachtwagens de gemiddelde snelheid van een snorfiets halen door oponthoud aan landsgrenzen."

NN IP: Nederland kan vuurtje anti-EU populisme verder opstoken

“We denken dat de Nederlandse verkiezingen geen materiële impact zullen hebben op de financiële markten, ongeacht de uitkomst. Ze spelen echter wel een rol in de trend van toenemend anti-EU populisme, in het licht van de nog volgende verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Italië.

“Het is onwaarschijnlijk dat de PVV een meerderheid in de Tweede Kamer behaalt. De partij neemt mogelijk ook niet deel aan een nieuw kabinet, omdat verschillende partijleiders, zoals huidig premier en VVD-voorman Mark Rutte, een samenwerking uitsluiten. Een Nexit referendum is in de nabije toekomst niet waarschijnlijk.”

T. Rowe Price: Nederland gaat zich harder opstellen in Europa

“Gezien de gezondheid van de Nederlandse economie en overheidsfinanciën verwachten we niet dat eventuele politieke onzekerheid tot gevolg heeft dat de spreads op de obligatiemarkt sterk zullen oplopen. Maar de euroscepsis groeit, en hoewel de kans op Nexit verwaarloosbaar is, zullen de Nederlanders zich hierdoor harder opstellen in de onderhandelingen over bredere EU-kwesties zoals toekomstige afspraken met Griekenland – wat een eventueel streven naar verdere Europese integratie kan ondermijnen.”

Robeco: Uitkomst net zo vlak als het land zelf

“De uitkomst wordt waarschijnlijk net zo ‘vlak’ als het land zelf,” zegt Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco. “Door het smörgåsbord aan politieke partijen is het onwaarschijnlijk dat de Nederlandse verkiezingen verassingen opleveren Geert Wilders vormt waarschijnlijk geen echte bedreiging. In Nederland is er minder sprake van een anti-EU sentiment dan in het Verenigd Koninkrijk. De impact op de Amsterdamse beurs is waarschijnlijk beperkt.”

Standard Life Investments: Sleuteltest

De Nederlandse parlementsverkiezingen zijn een 'sleuteltest voor het populistische sentiment ten opzichte van de Europese Unie', schrijft Standard Life Investments die een forse zetelwinst verwacht voor de PVV ten koste van de middenpartijen. Net als de meeste asset managers sluit SLI een Nexit uit. Een regering met de PVV is een 'staartrisico' omdat daarmee een referendum over de Europese Unie niet is uitgesloten.


BNP Paribas IP: Domino-effect mogelijk

Een sterke PVV bedreigt de Europese Unie noch de Eurozone. Ook een combinatie met andere eurosceptische partijen zoals de SP en de SGP leveren onvoldoende zetels op om een referendum over het EU-lidmaatschap uit te schrijven, aldus BNP Paribas. Beleggers kunnen gaan slapen.

UBS: Winst PVV schokt voor de markten

Nederland stapt niet uit de Europese Unie stellen economen van de Zwitserse bank UBS in een research note. Wel wachten financiële markten mogelijk een sentimentsschok als de PVV sterk uit de verkiezingen komt. De hamvragen voor een mogelijk Nexit zijn of Wilders zal meeregeren en of zijn intentie om de Europese Unie te verlaten serieus kans krijgt om doorgang te vinden. Op beide vragen luidt het antwoord nee, aldus UBS.

De kans dat PVV gaat regeren wordt door UBS op 0 tot 5% geschat vanwege het cordon sanitair dat andere politieke partijen hebben opgeworpen. Coalitie gevestigde orde De kans dat de gevestigde orde een nieuwe coalitie vormt, schat UBS daarentegen op 90%. De kans dat de PVV deelneemt aan een coalitie met de gevestigde orde wordt klein (10%) geacht.

Een zorg voor de financiële markten is een Nederlands referendum over het EU-lidmaatschap. Zo’n referendum vraagt echter om nieuwe wetgeving. Bovendien wil een meerderheid van de Nederlanders in de Europese Unie blijven, en maar 40% eruit stappen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie