Nieuws

Ster noodzaak voor obligatiefonds

Een stermanager is zo gek nog niet, althans niet voor actieve obligatiefondsen. Die hebben ze nodig voor concurrentie met ETF's.

Actieve obligatiefondsen hebben een fondsbeheerder met sterrenstatus nodig, aldus een Bloomberg-artikel waarin de ontwikkelingen bij diverse actieve obligatiefondsen wordt besproken.

Denk aan de perikelen van Pimco, de Amerikaanse vermogensbeheerder die ruim twee jaar geleden haar fondsbeheerder Bill Gross ontsloeg. Veel investeerders haalden daarop hun geld terug uit het fonds.

Maar de uitstroom houdt aan. Daarom wordt het fonds nu gereorganiseerd. “Er waren periodes dat Gross het beter deed dan de markt en er waren periodes waarin hij minder presteerde”, legt Timothy Baker, director of product strategy bij Symmetry Partners uit.

Geloof in de manager

“Voor investeerders leek het niet uit te maken. Ze bleven geld in het fonds stoppen omdat ze in hem geloofden.” Actief beheerde obligatiefondsen hebben natuurlijk te maken met stevige concurrentie van passieve fondsen en ETF’s.

Volgens Bloomberg wordt 95% van al het geld dat wordt belegd in obligaties passief beheerd. Maar als een belegger dan kiest voor een actief beheerd fonds, dan kiest het graag voor een investeerder met sterrenstatus.

In het verleden was dat Gross. Tegenwoordig gaat de aandacht uit naar het Doubleline Total Return Fund dat geleid wordt door Jeffrey Grundlach, ook wel de nieuwe obligatiekoning genoemd. 

Minder rendement ETF

Het Pimco Total Return Active Fund zag in de afgelopen drie jaar 1,4 miljard dollar aan beheerd vermogen wegstromen. Het fonds van Grundlach zag 3,1 miljard dollar in die periode instromen.

Beide fondsen rekenen een beheersvergoeding van 55 basispunten. Dat is aanzienlijk meer dan de vijf basispunten die gelden voor de vergelijkbare aggregate bond-ETF van BlackRock.

Resultaten lijken minder belangrijk dan kosten. Het BlackRock-fonds had het afgelopen jaar een rendement van 0,6%. Toch stroomde in totaal 9,5 miljard dollar naar het fonds toe.

Het Pimco-fonds had een rendement van 3,2% maar zag in dezelfde periode 626 miljoen dollar wegstromen. Het nieuwe management van het Total Return Fund van Pimco moet trachten deze trend te keren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie