Nieuws

Lyxor lanceert eerste green bond-ETF

Lyxor heeft de eerste green bond-ETF ter wereld gelanceerd, aldus Citywire.

Lyxor heeft de eerste green bond-ETF ter wereld gelanceerd, aldus Citywire. Green bonds zijn obligaties die tot doel hebben om bij te dragen aan een duurzamere samenleving. Het geld dat bedrijven en overheden met de uitgiftes ophalen, wordt belegd in duurzame energie of in projecten die tot doel hebben om het milieu te verbeteren.

Het gaat hierbij nog slechts om een klein deel van de obligaties die wereldwijd worden uitgegeven. Volgens Citywire werd er vorig jaar voor 9,2 miljoen dollar aan green bonds uitgegeven. 

De Lyxor ETF belegt in totaal in 116 verschillende groene obligaties. Het gaat om green bonds die door bijvoorbeeld Polen en Frankrijk zijn uitgegeven. Maar ook door steden als Stockholm en bedrijven als Apple en Toyota. 

Wel voor juiste doeleinden

Ook banken als Bank of China, Société Générale en Crédit Agricole hebben green bonds uitgegeven. Adam Laird, verantwoordelijk voor de ETF-strategie van Lyxor, zegt met deze ETF samen te werken met het Climate Bond Initiative.

Deze club toets projecten die met de groene obligatie-uitgiftes worden gefinancierd. Het is in de ogen van Laird een belangrijke toetssteen. Er worden volgens hem veel obligaties uitgegeven door bedrijven met duurzame intenties, maar het geld wordt voor andere doelen gebruikt.

De kosten van het fonds bedragen 0,25% per jaar. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie