Nieuws
Nederlandse pensioenluxe
Het kan altijd beter maar geen land beschikt relatief gezien over meer pensioenvermogen dan Nederland. By far.
Nu 2017 toch echt begonnen is, gaan de meeste beleggingsrapporten weer meer waar over de onderwerpen waar het met beleggen en vermogensbeheer over hoort te gaan en dat is natuurlijk de lange termijn. Hoewel, ook de Europese verkiezingen hebben de laatste tijd alle aandacht. Belangrijkste kernwoorden die in de verschillende rapporten terugkeren: inflatie, reflatie en uiteraard Trump.
1. Willis Tower Watson publiceerde onlangs zijn jaarlijkse Global Pension Asset Study 2017. Dit 38 pagina tellende werk gaat nader in op de pensioenverschillen tussen landen in relatie met de grootte van de economie. Op basis daarvan is er in Nederland weinig reden tot kniezen. De Assets GDP/ratio voor Nederland is met 168,3% het allerhoogste ter wereld, terwijl het gemiddelde ‘slechts’ 62,0% is.

2. De Beleggingsvisie van Actiam is een veel gelezen document. Van economie tot valuta passeert in de laatste editie de revue om af te sluiten met de aanbevolen assetallocatie.
3. Het Franse AXA Investment Management besteedt in Keeping an eye on the political spring aandacht aan de politieke risico’s in Amerika, maar ook komen de risico's van de Franse verkiezingen uitgebreid aan bod.
4. Robeco bespreekt in Emerging Market first, despite Trump de kansen van Emerging Marktets in 2017. De titel vertelt veel over de inhoud.
5. State Street Global Advisors bespreekt uit naam van de ETF-tak SPDRS de laatste fund Ffows. De publicatie Strategy Espresso laat op meerdere niveaus de winnaars en verliezers zien.
6. Het rapport Fixed Income / Q1 2017 van BNY Mellon pakt belangrijke obligatiefactoren zoals inflatie, liquidity shock, geopolitik events, volatilty en intrast rate risco op.
7. In de white paper Unconstrained Bond: An interest rate-agnostic strategy van het Zwitserse UBP alle aandacht voor de vele obligatie-uitdagingen. Specifiek komen Credit Risk en duration aan bod, maar ook Trump ontbreek niet.