Nieuws

Noorse staatsfonds boekt 7% rendement

Het Noorse staatsfonds (+6,9%) profiteerde vorig jaar volop van de Trumprally en dikte aan met 53 miljard dollar.

Het Noorse staatsfonds profiteerde vorig jaar volop van de Trumprally. Het pensioenfonds dikte aan met 53 miljard dollar dankzij een rendement van 6,9% in 2016.

Dat was flink beter dan 2015: toen was het rendement slechts 2,7%, aldus Bloomberg. De aandelen van het fonds deden het het beste vorig jaar: +8,7%, obligaties waren goed voor een rendement van 4,3% en vastgoed deed +0,8%.

2016 is het vijfde jaar op rij dat het fonds het fondsvermogen weet te laten groeien. In 2016 heeft de overheid echter ook geld onttrokken aan het fonds. Maar de conservatieve regering heeft wel een nieuw maximum gezet op besteding van het geld van het superrijke fonds. 

Niet in beursgenoteerde infrastructuur

En de overheid geeft voorgesteld om het aandelenbelang op te voeren naar 70% om de rendementen een boost te geven. Dit aandelenpercentage lag eerst op 60%, maar de overheid vindt het in de lage-rente-omgeving belangrijk om de rendementen op te kunnen krikken. 

De Noorse bank, de beheerder van het fonds, wil ook graag kunnen beleggen in niet-beursgenoteerde infrastructuur. Daarvoor hebben ze nog geen toestemming van de overheid. 

Lees ook: Handleiding infrastructuurbeleggen

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen