Nieuws

Stellingenstrijd

Valt de EU uit elkaar? Eindigt de globalisering? Hoe hard wordt de Brexit? Vijf beleggingskanonnen geven hun visie prijs.

Tijdens de uitreiking van de Asset Allocation Awards vorig week in de Bary in Amsterdam was het keurskorps van de Nederlandse beleggingsindustrie verzameld. Als er zo veel knappe beleggingskoppen bij elkaar zijn, is het hoogst aanlokkelijk om hun meningen te peilen aan de hand van drie actuele stellingen. 

Stelling 1: Een of meer landen verlaten dit jaar de eurozone. Hoe als belegger te reageren?

Corné van Zeijl, beleggingsstrateeg bij Actiam: "Dit is meteen een van de grootste risico’s van 2017. Het is de lakmoesproef van de euro. Zodra er discussie ontstaat over het al dan niet verlaten van een euroland, zullen de premies op obligaties en aandelen sterk oplopen. Dan moet je dus niet in euroland zijn belegd."

Willem Barentsen, hoofdstrateeg bij Achmea Investment Management: "Het is een reëel risico. Griekenland, Frankrijk en Italië zijn de belangrijkste kandidaten om de EU te verlaten. Zodra daar kans op is, zullen beleggers kiezen voor maximale risico-aversie. De ECB zal ongetwijfels in actie komen om de markt gerust te stellen. Als Frankrijk of Italië opstappen, dan is dat meteen het einde van de muntunie. Verstandige beleggers mijden dan risky assets en kiezen voor veilige obligatie in en buiten de EU. Mijn advies is daarnaast om de euro vooral niet te hedgen."

Ewout van Schaick, hoofd mixfondsen bij NN IP: "Geen land zal de EU dit jaar verlaten. Dat gaat niet gebeuren. Want, en dat vergeten mensen, er is ook een positief scenario mogelijk, waarbij een Duitse sociaal-democraat en een Franse hervormer de verkiezingen winnen. Omdat het verschillende kanten kan opgaan, is het als beleggers moeilijk om daar nu al op voor te sorteren."

Stelling 2: Het groeiende politieke populisme in OESO maakt een einde aan de globaliseringstrend.

Willem Barentsen: "Ook dat is een reëel risico. Er vindt een verschuiving plaats naar meer protectionistische sentimenten. Het gevolg hiervan is minder economische groei. Komen we echt in een protectionistische omgving terecht, dan doen beleggers er verstandig aan om de winnaars van de globalisering te mijden. Er dreigt een stagflatie-omgeving."

Olaf van den Heuvel, hoofd tactische assetallocatie bij Aegon AM: “Er staat geen nieuw China op. Die ontwikkeling hebben we al gehad. Daardoor zal er de komende tijd minder deflatiedruk zijn. Dat obligaties minder aantrekkelijk. Maximaal spreiden is de oplossing. Ovrigens is het een illusie te geloven dat het mogelijk is om de migrantenstroom te stoppen."

Ewout van Schaick: "Globalisering zat al in aftoppende trend. De internationale handel neemt af. Als de globalisering echt wordt teruggedraaid, dan komen we in de problemen. Al is het maar omdat de productielijnen van bedrijven niet langer beperkt zijn tot een land. Voor beleggers is het zaak om in deze stressomgeving kort op de bal te zitten. Ik ben bang dat economische modellen dan de prullenbak in kunnen."

Stelling 3: Brussel en UK bereiken een akkoord over een harde Brexit.

Corné Van Zeijl: “Brexit moet nog beginnen. Brussel wil eerst dat de rekening van 60 miljard wordt betaald. Pas daarna beginnen de onderhandelen. Het meest logische scenario is dat Brexit een bloedbad wordt. Het Verenigd Koninkrijk heeft weinig onderhandelingsruimte en Brussel wil het zo pijnlijk mogelijk maken. Beide partijen zullen pijn lijden, waarbij de Britse pijn het grootste is. Brexit is de reden dat we niet langer overwogen zijn in Europese aandelen."

Peter van der Welle, strateeg bij Robeco Investment Solutions: "De helft van de Britse export gaat naar EU. Andersom is het veel minder. Het VK heeft dus meer te verliezen. Daarnaast heeft de EU geen reden om het proces te versnellen. Sterker, Brussel wil een exit allesbehalve promoten. Voor de Britse economie breken slechte tijden aan met dalende huizenprijzen, dalende consumptie en een lastige tijd voor bedrijven die het moeten hebben van de binnenlandse markt. De pond kan nog verder omlaag. Vandaar onze keuze om short pond en long dollar te gaan."

Olaf van den Heuvel: "Het Verenigd Koninkrijk gaat de rekening nog wel krijgen. De banken grijpen Brexit nu al aan om mensen eruit te gooien. Het grote risico voor Europa is de precedentwerking. Ik vind wel dat Europa opvallend kalm reageert. Ik ben niet bang dat het VK zich helemaal van Europa afkeert. Door zijn geografische ligging zal er altijd handel zijn tussen het VK en de EU."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie