Nieuws

Obligaties uit de vuilnisbak

Waar valt nog geld te verdienen voor obligatiebeleggers? Nou, helemaal onderin de vuilnisbak, ehh junkbondmarkt.

Waar valt nog geld te verdienen voor obligatiebeleggers? Nou, helemaal onderin de vuilnisbak, ehh junkbondmarkt. Niet iedereen durft dat, obligaties kopen met een hele lage kredietstatus, maar deze professionele belegger uit Hongkong durft dieper te graven dan de rest.

Bloomberg schrijft over dit Value Partners Greater China High-Yield Income Fund dat zij 98% van de concurrerende fondsen rendementstechnisch verslaat door net even dieper in de junkbondmarkt te duiken. 

Door de run op risicovolle beleggingen zijn high yield-obligaties het duurste in drie jaar. Er valt dus weinig op te verdienen. Maar de fondsmanager van het Chinese obligatiefonds vindt dat er ook een prijs is te hangen aan vuilnis. 

Lees ook: Dringen voor high yield obligaties

Rendement uit Mongolië

Zijn idee is namelijk dat er geen slechte obligaties zijn, alleen slecht geprijsde. Het fonds was eind januari voor 62% belegt in obligaties met een B-rating of lager. Een jaar eerder was dan 55%, in 2014 was dat 50%. 

De fondsmanager geeft wel toe dat hij steeds risicovollere posities moet aangaan om rendement te maken en denkt erover speciaal fonds daarvoor op te richten. Want om aan zijn doelstellingen te voldoen, moet hij obligaties van onbekende en minder vaak door analisten gevolgde bedrijven kopen.

Bijvoorbeeld een Mongoolse ontwikkelingsbank of Mongools mijnbedrijf. En als je op deze plekken in de markt opereert, is het risico op default een stuk groter, zo moet hij ook toegeven.  

Lees ook: Deel high yield-markt wacht crash

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen