Nieuws

Beleid Abe zorgt voor Japanse groei

Japanse beleggers hebben de laatste maanden meer vertrouwen in financials en exporteurs. Dat is onterecht, aldus Legg Mason.

Japanse beleggers hebben de laatste maanden meer vertrouwen in traditionele waarde-aandelen. Dat is niet terecht, aldus Hideo Shiozumi van het Legg Mason IF Japan Equity fonds in een gesprek met Citywire.

Hij uit zijn verbazing over de omslag in het beleggingsgedrag in Japan sinds de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump. Beleggers lijken een voorkeur te hebben voor de financiële sector en voor bedrijven die zich op export richten.

Shiozumi twijfelt aan dat soort beleggingen. Banken waren tot de eerste helft van vorig jaar relatief goedkoop, maar dat is volgens Shiozumi niet langer het geval.

Lees ook: Beleggers zoeken het in Japan

Yen daalt niet verder

Exportbedrijven hebben de afgelopen jaren geprofiteerd van de daling van de yen. Shiozumi denkt echter dat de kans klein is dat de yen nog verder zal dalen. Hij verwacht ook niet dat de economische groei wereldwijd aan zal trekken.

Shiozumi heeft echter vertrouwen in het beleid van de Japanse premier Shinzo Abe. Shiozumi denkt dat de hervormingen die Abe wil doorvoeren op de werkvloer ervoor zullen zorgen dat bedrijven die zich richten op binnenlandse groei zullen profiteren.

De bedrijven waar Shiozumi op richt hebben al voor goede rendementen gezorgd door meer aandelen in te kopen en hun dividend te verhogen. Nu gaat het beleid van Abe zich volgens hem ook vertalen in loonstijgingen en een grotere werkgelegenheid van vrouwen.

Langzame veranderingen

Dat gaat allemaal niet snel. Het duurt in de ogen van Shiozumi tien jaar voordat het volledige effect van de maatregelen is bereikt.

Maar de eerste resultaten zullen de komende tijd al zichtbaar worden. Het Legg Mason fonds van Shiozumi had in de drie jaren tot eind januari een rendement van 52,73%. De Japanse aandelenindex Topix TR steeg in die periode 32,53%.

Lees ook: Japan is meer dan de yen

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's