Nieuws

Obligatiemarkt niet klaar voor Fed

De financiële markten zijn niet voorbereid voor het moment dat de Federal Reserve haar enorme reserves gaat afbouwen.

De financiële markten zijn niet voorbereid voor het moment dat de Federal Reserve haar enorme reserves gaat afbouwen. Dat zegt de schrijfster Danielle Dimartino Booth in een interview dat te zien is op de website Thestreet.com.

Booth publiceert vandaag haar boek Fed Up: An insider’s take on why the Fed is bad for America. Booth kijkt met zorg naar de reserves die de Amerikaanse centrale bank de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Die schommelen al enkele jaren op een niveau van 4.450 miljard dollar.

Hoewel veel mensen denken dat het monetaire financiering (quantative easing) van de Fed tot het verleden behoort, gaat dat beleid nog altijd voort, legt Booth uit. De Amerikaanse centrale bank gebruikt de opbrengsten van obligaties waarvan de looptijd afloopt nog altijd om nieuwe obligaties te kopen.

Verslaafd aan beleid Fed

Financiële markten zijn verslaafd geraakt aan dit beleid van de Fed. Dat zorgt in haar ogen voor een enorme overwaardering van obligaties. Maar ook aandelenmarkten merken de gevolgen als de Federal Reserve haar reserves terug verkoopt aan ‘de markt’.

De Federal Reserve heeft twee manieren om de geldmarkt te verkrappen. Het kan dit doen door de officiële rente te verhogen. Op dit moment houden analisten rekening met drie kleine renteverhogingen dit jaar.

De Amerikaanse centrale bank kan echter ook haar reserves verkopen, of in ieder geval stoppen met het herinvesteren van de opbrengsten van aflopende obligaties. Dat zal een keer moeten gebeuren, maar financiële markten houden er geen rekening mee. Ze denken dat de monetaire financiering van de afgelopen tien jaar voor eeuwig doorgaat, aldus Booth.

Schokgolf 

Op een gegeven moment zal dit ruime monetaire beleid echter stoppen. De Federal Reserve zal dit niet onverwachts doen, dat werkt te verstorend. Het verkrappingsbeleid zal netjes worden aangekondigd. Booth sluit niet uit dat deze aankondiging al na de bijeenkomst van medio maart kan plaatsvinden.

Als dat gebeurt zal het een schokgolf veroorzaken. “We hebben na de verkiezing van president Trump gezien dat 3.000 miljard dollar aan waarde van obligaties in rook opging. Dat is een indicatie hoezeer obligaties zijn overgewaardeerd.” Een vergelijkbare reactie is mogelijk als de Federal Reserve haar monetaire verruimingsbeleid staakt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie