Nieuws

JP Morgan AM tipt waarde-aandelen

Na jaren van malaise hebben Europese waarde-aandelen de wind vol in de zeilen, zo concludeert JP Morgan AM.

Europese aandelen met een relatief lage koerswinstverhouding, behorend tot de groep van waarde-aandelen, hebben de laatste jaren niet bijzonder goed gepresteerd. Dat gaat veranderen, zo schrijven portfoliomanagers Ian Butler, Michael Barakos en Tom Buckingham van JP Morgan Asset Management in een rapport over Europese waarde-aandelen.

Volgens de auteurs hebben waarde-aandelen de afgelopen tien jaar in de wildernis doorgebracht. Ze presteerden aanzienlijk slechter dan zogenoemnde groei-aandelen, die veelal hoger gewaardeerd zijn en minder dividend uitkeren, maar die wel meer winstpotentie hebben.

Zes maanden geleden is volgens de drie portfoliomanagers van JP Morgan de trend omgeslagen. Europese waarde-aandelen werden ‘plotseling’ modieus. Ze presteerden gedurende het afgelopen half jaar beter dan andere beleggingscategorieën en daar zal het niet bij blijven. Het is nog nog niet te laat om te profiteren van de nieuwste waard-trend.

Langdurige outperformance

De auteurs hebben berekend dat waarde-aandelen, vanaf het moment dat ze beginnen te outperformen, gemiddeld 28 maanden lang een bovengemiddelde koersstijging laten zien. Daarvoor zijn de auteurs teruggegaan tot het jaar 1975.De langste periode van bovengemiddelde groei voor waarde-aandelen bedroeg 80 maanden, bijna 7 jaar.

Europese waarde-aandelen zijn nog altijd relatief goedkoop. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste aandelen in Europa is nog altijd erg groot, vergelijkbaar met de aanloop naar de kredietcrisis en het hoogtepunt van de eurocrisis (zie onderstaande grafiek).

Europese waarde-aandelen nog altijd goedkoop

Waarde-aandelen hebben daarnaast het voordeel dat ze relatief goed presteren in periodes dat de inflatie stijgt, zoals nu het geval is. Groeiaandelen zijn sterker afhankelijk van toekomstige inkomstenstromen. Naarmate die als gevolg van inflatie minder waard worden, worden groei-aandelen automatisch minder aantrekkelijk.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie