Nieuws

Bitcoin toont behoefte reservemunt

De bitcoin is afgelopen jaar met 150% gestegen tegenover de dollar. Het toont de behoefte aan een alternatieve reservemunt

De bitcoin is afgelopen jaar met 150% gestegen tegenover de dollar. Het toont de behoefte aan een alternatieve reservemunt. Dat is de strekking van een artikel op Bloomberg.

De munt – als het een munt genoemd mag worden, officieel is het een grondstof – is voor het eerst sinds 2013 weer meer dan duizend dollar waard. Volgens Bloomberg is de bitcoin, ondanks de spectaculaire prijsstijging en de aandacht die de cryptovaluta krijgt, nog altijd een soort speeltje.

Hoeveel aandacht de bitcoin ook krijgt; alleen bij hoge uitzondering worden er dagelijks meer dan 300.000 transacties met de munt verricht. Dat is veel minder dan bijvoorbeeld de hoeveelheid transacties die worden uitgevoerd in de kuna, de munt van Kroatië.

De bitcoin wordt met name gebruikt in landen waar gebruikers de beperkingen van de lokale munteenheid trachten te omzeilen. Zo wordt 97% van alle bitcoin-transacties met de Chinese munt, de yuan, uitgevoerd. Ook is het gebruik in Venezuela verviervoudigd.

Vertrouwen in bitcoin groeit

 

Ondanks alle problemen in het verleden groeit het vertrouwen in de bitcoin. Dat komt doordat er geen politieke invloed gebruikt wordt om de waarde van de bitcoin te bepalen. Die is volledig afhankelijk van een wiskundige formule. Daarmee is de bitcoin veilig voor de politieke waan van de dag.

Het huidige vertrouwen in de bitcoin is kwetsbaar. De waarde van de cryptomunt daalde aanzienlijk nadat Beijing Chinese banken verbood om bitcoin-transacties te verrichten. Andere centrale banken hebben het Chinese voornbeeld niet gevolgd en de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC gaat binnenkort wellicht de eerste ETF, die in bitcoins noteert goedkeuren.

De SEC neemt de mogelijkheid van het bitcoin-fonds serieus. Dat betekent dat andere toezichthouders het gebruik van de bitcoin niet zonder meer zullen afwijzen. De waarde van de munt wordt echter vooral bepaald door Chinese handelaren, die de bitcoin zien als goede hedge voor de waardedaling van de Chinese munt.

Zolang dat het geval is en toezichthouders niet ingrijpen, staat niets een verdere waardestijging van de bitcoin in de weg.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen