Nieuws

Boete van DNB voor GSFS

DNB heeft GSFS een boete gegeven van vijf miljoen euro voor het illegaal gebruiken van het pensioenfonds als beleggingsvehikel.

De Nederlandsche Bank heeft vermogensbeheerder GSFS een boete gegeven van vijf miljoen euro voor het illegaal gebruiken van het pensioenfonds als beleggingsvehikel.

Het pensioenfonds heeft een boete gekregen van 10.000 euro ook vier bestuurders kregen boetes opgelegd van 25.000 tot 50.000 euro. 

Het pensioenfonds heeft met het door hun beheerde geld op grote schaal aan dividendarbitrage gedaan en de winsten daarvan zijn vooral ten goede gekomen van de werkgever. 

Normaal zijn boetes voor dit soort activiteiten zo'n 500.000 euro groot, maar gezien de winsten van GSFS heeft DNB de boete flink verhoogd. 

Eerder op de vingers getikt

Vier jaar geleden wilde DNB het pensioenfonds van GSFS al schrappen uit het register, omdat het ernstig twijfelde of het fonds wel de basispensioenregeling uitvoerde, aldus AMweb.

Het fonds zou zich schuldig maken aan dividendstripping: het kopen van aandelen vlak voordat dividend wordt uitgekeerd om daarna weer te verkopen. De rechter besloot in 2013 dat DNB het pensioenfonds GSFS, dat toen voor ongeveer vijftien werknemers van GSFS Asset Management pensioen uitvoerde, niet mocht schrappen. Wel mocht de bank van de rechter een aanwijzing opleggen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen