Nieuws
Tweestrijd om olieprijs
Een tweestrijd op de markt tussen OPEC en de Amerikaanse olieproducenten houdt de olieprijs in bedwang.
Een tweestrijd op de markt tussen Opec en de Amerikaanse olieproducenten houdt de olieprijs op zijn plaats, aldus ABN Amro in hun energiemonitor. De Brent-olieprijs beweegt zich inmiddels ruim twee maanden binnen een relatief smalle bandbreedte van ongeveer 53-58 dollar/bbl.
De bodem wordt volgens de bank gelegd door de productieverlaging van OPEC- en enkele niet-OPEC-olieproducenten (waaronder Rusland) die sinds januari van kracht is.
"Hierdoor is de verwachting gewekt dat de verhouding tussen vraag en aanbod op de oliemarkt steeds meer in balans komt, wat een hogere olieprijs zou rechtvaardigen. Aan de andere kant wordt er een plafond gecreëerd als gevolg van de toename van de Amerikaanse (schalie-) olieproductie. Een hogere olieprijs maakt het economisch aantrekkelijk voor veel van deze producenten om de productie weer op te voeren."
Aan afspraken houden
Tegelijkertijd zorgt deze hogere olieproductie dus voor een rem op een verdere prijsstijging. OPEC-producenten willen de markt volgens ABN Amro graag laten geloven dat zij zich aan de gemaakte afspraken houden.
"De markt heeft echter geleerd van het verleden en is daarom van nature erg achterdochtig. Dat maakt dat er reikhalzend wordt uitgekeken naar onafhankelijke partijen die deze productieverlaging kunnen bevestigen of ontkrachten. Eerste signalen van tankerbewegingen en opslagcijfers impliceren dat de productieverlaging voor 60-70% is ingevoerd in januari. S&P Platts suggereerde zelfs dat al ruim 90% van de voorgenomen productieverlaging is doorgevoerd."
De maandelijkse olierapporten van IEA, EIA en de OPEC zelf zullen meer inzicht geven. En dan is dat nog steeds pas een eerste signaal. Een verdere bevestiging zal moeten blijken uit de februari en maart productiecijfers, aldus ABN Amro.
Groot risico
Ook over niet-OPEC producenten is er onzekerheid of zij zich aan de gemaakte afspraken zullen houden. Maar ongeacht of de ‘compliance’ nu op 70% of al op 90% staat, laat de OPEC deze keer echt zien dat het haar intentie is om de doelstelling te halen.
De OPEC heeft de productiebeperking al maanden voor de officiële bekendmaking aangekondigd waardoor de markt daarop heeft kunnen anticiperen. Ondanks enige achterdocht lijkt de beloofde productieverlaging dan ook al helemaal te zijn ingeprijsd.
De olieprijs is niet voor niets in 2016 verdubbeld van 27 dollar/bbl in januari naar 55 dollar/bbl. Toch heeft de (start van de) daadwerkelijke uitvoering in januari niet geleid tot een verdere prijsstijging. En precies daarin schuilt nu ook een groot risico, concludeert de bank.
Wat heeft dit voor effect op de korte termijn?
ABN Amro past zijn ramingen voor de Brent olieprijs voor de eerste helft van het jaar naar beneden aan van 55 dollar per vat naar 50 dollar per vat, in de veronderstelling dat zij een tijdelijke daling kunnen zien richting 45 dollar per vat.