Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Beste beleggingsmix van Nederland

De spanning stijgt bij de Asset Allocatie Awards. Het aantal potentiële winnaars is teruggebracht van zes naar drie partijen per categorie.

Wat zijn de criteria om de beste asset allocator van 2017 te worden? Op de shortlist staan geen zes, maar drie partijen per categorie.

Het Pareto-principe, in de volksmond de 80-20-regel, beschrijft dat 80% van de uitkomsten verklaard kan worden door 20% van de oorzaken. Die regel geldt ook voor beleggen. Assetallocatie verklaart voor ruim 80% het rendement. Maar, uit welke ingredienten bestaat de overige 20%?

Die staat waarschijnlijk voor de tijdsbesteding aan assetallocatie-beslissingen. Een tsunami van research betekent niet dat beleggers zeeën van tijd hebben om alle rapporten te lezen. Om efficiënte te werken, moet u keuzes maken. Hoe vindt u research, die waarde toevoegt? Wie heeft de beste assetallocatie-research? 

Lees ook: De beste asset allocator van 2017

Definitie van de beste

De consensus is een prima tool voor een beleggingscomité om hun allocatie te spiegelen. Bent u een trendvolger of een contraire belegger? De meest gestelde vraag aan Alpha Research is toch: wie heeft de beste assetallocatie-research? 

De definitie van de beste is een lastige, omdat professionele beleggers veel verschillende invalshoeken en criteria hebben. Naast leesbaarheid, regelmatige publicaties en concrete aanbevelingen, vinden de beleggers uiteindelijk het rendement het belangrijkste.

Alpha Research heeft een database met meer dan zestig assetallocatierapporten omgezet naar gelijkgewogen portefeuilles voor zowel assetallocatie, regio-allocatie en creditallocatie. Hierdoor zijn alle aanbevelingen even belangrijk, en over de afgelopen drie jaar gerangschikt.

Beter dan de rest

Aan de beste beleggers reiken IExProfs en Alpha Research sinds 2016 jaarlijks een speciale prijs uit. Om mee te dingen naar een Asset Allocation Award moeten de assetallocatie-rapporten aan deze twee punten voldoen:

 1. Regelmatig verschijnen
 2. Heldere aanbevelingen doen

In eerste instantie is het interessant te weten welke rapporten het beter doen dan de consensus, maar natuurlijk is het ook belangrijk om de gelijkgewogen portefeuille te verslaan.

Op alfabetische volgorde zijn hier de genomineerden voor Awards in de verschillende assetallocatiecategorieën: 

Asset Allocatie Award: 

 • Columbia Threadneedle - Global Perspectives 
 • Edmond de Rothschild - Asset Allocation Strategy
 • JP Morgan Asset Management - Global Asset Allocation Views

Regio-allocatie Award: 

 • ING Investment Office - ING Maandberichten Beleggen
 • KBC AM - Markt Visie
 • Theodoor Gilissen - Beleggingsvisie

Creditallocatie Award

 • Barclays-In Focus: Markets As We See Them
 • LGT Capital Management - The Beacon Global Market Update
 • Morgan Stanley - On The Markets 

Overall Allocatie Award

 • Barclays - In Focus: Markets As We See Them
 • LGT Capital Management - The Beacon Global Market Update
 • Morgan Stanley - On The Markets 

Kom ook naar de Asset Allocatie Awards 2017

Op maandag 20 februari verschijnt het vijftigste Asset Allocatie consensusrapport en op dinsdag 21 februari reikt Alpha Research samen met IEXProfs de Asset Allocatie Awards uit in De Bary in Amsterdam.

Het vijftigste researchrapport is een belangrijke mijlpaa,l en de Awards maken duidelijk welke rapporten het lezen waard zijn!

Het programma van de Awardsuitreiking bestaat uit vijf korte presentaties van Willem Barentsen, hoofdstrateeg bij Achmea Investment Management, Ewout van Schaick, Head of Multi Asset Portfolios bij NN Investment Partners, Peter van der Welle, Strategist bij Robeco, Olaf van den Heuvel, Chief Strategist & Head Multi Asset Group bij Aegon Asset Management en Corné van Zeijl, Strategist bij Actiam. Na afloop van de presentatieronde volgt met de sprekers een debat op absis van actuele stellingen.

 • Dinsdag 21 februari 2017 van 17.00 tot 21.30 uur
 • Locatie: De Bary, Herengracht 450, 1017 CA Amsterdam
 • Aanmelden via de aanmeldbutton hieronder. 

Asset Allocatie Awards 2017


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Online magazine ETF's