Nieuws

Opbreken EU knakt onze economie

Als de Europese Unie in 28 stukjes uiteen valt, is dat volgens Rabobank desastreus voor de Nederlandse economie.

Als de Europese Unie in 28 stukjes uiteen valt, is dat volgens Rabobank desastreus voor de Nederlandse economie. "Als een van de meest open economieën op het Europese continent wordt Nederland hard getroffen door de versplintering van de Europese Unie,” schrijven de onderzoekers van RaboResearch in een zojuist gepubliceerd onderzoek dat vooruitblikt op wat Europa de komende vier jaar mogelijk te wachten staat.

Rabobank voorziet in het geval van een opbreekscenario een krimp van de Nederlandse economie tot 15% procent, een verdubbeling van de werkloosheid, een structureel lagere welvaart dan als de Europese eenheidsstaat behouden blijft en een scherpe daling van de handel van andere Europese lidstaten. Door vermogensverliezen op buitenlandse valuta daalt ook de dekkingsgraad van de pensioenfondsen.

Lees ook: Europa wacht mogelijk taper tantrum

Desondanks is het een reëel scenario, want als er niets verandert aan de huidige onrust en onbehagen dan zal de Europese Unie uiteindelijk desintegreren, verwacht Rabobank. In dat scenario valt eerst de eurozone, en dan de Europese Unie uit elkaar, met ernstige economische gevolgen voor Nederland.

Nexit

In het geval van een Nexit liggen de kosten nog veel hoger. Bovendien is een vertrek van Nederland uit de Europese Unie niet te vergelijken met de Brexit omdat het Verenigd Koninkrijk de euro niet voert. De schade is beperkter voor de Britten doordat het Britse pond scherp is gedaald als gevolg van het Brexit-referendum.

Het opbreken van de Europese Unie is een van de vier scenario’s Nederlandse grootbank schetst. De andere drie zijn doormodderen, verdieping en twee snelheden. In dat laatste scenario behoort Nederland bij de landen die zowel in Schengen als de euro blijven. Doormodderen, het doorzetten van de huidige situatie, is op korte termijn geen slechte optie, maar is op de lange termijn onhoudbaar doordat de samenwerking tussen de lidstaten als gevolg van meningsverschillen over tal van onderwerpen steeds moeizamer zal verlopen.

“Veel eurosceptici zien de Europese Unie als een eenheidsworst die geen recht doet aan specifieke nationale belangen, ofwel ‘one-size-fits-nobody’. Deze situatie is alleen op te lossen door of een verdere, versnelde integratie, of juist een stap terug in Europese integratie,” schrijven de onderzoekers.

Intensiveren

Als lidstaten tijdig ervoor kiezen de samenwerking te intensiveren - ‘verdieping’ - heeft Nederland daar economisch baat bij: de groei trekt aan, de werkloosheid daalt flink, meer buitenlandse bedrijven zullen kiezen voor Nederland en zelfs de indexatie van de pensioenen komt weer in beeld. Twee snelheden

De onderzoekers staan ook stil bij een Europese Unie van twee snelheden, waarbij de kernlanden nauwer samenwerken en de afstand vergroten tot de landen aan de rand van Europa. Nederland zou tot de kernlanden behoren. In dit scenario zal de Nederlandse groei eerst ietwat vertragen, maar uiteindelijk hoger uitkomen dan in het geval van doormodderen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's