Nieuws

Factorbelegger is potentieel genie

Het genie van wonderbeleggers als Georges Soros en Warren Buffett is door elke factorbelegger na te bootsen.

Dat is de conclusie van een ongepubliceerd whitepaper van de quantbelegger AQR Capital, waaruit Bloomberg citeert, en die de discussie verder zal voeden of outperformance bij actief beheer een kwestie van geluk of vaardigheid is.

AQR Capital vergeleek de rendementen van Soros en Buffett met die van portefeuilles die factoren zoals waarde, momentum, kwaliteit en low volatility de beleggingsfilosofie van deze wonderbeleggers repliceerde. De computer bleek goed in staat om de mens te imiteren.

Het Berkshire Hathaway van Warren Buffett heeft sinds 1977 een gemiddeld rendement overlegd van 17,6%. Dat is het dubbele van de S&P 500. Wie op basis van de voorkeuren van de Amerikaanse miljardair een portfolio had geconstrueerd met de factoren waarde, kwaliteit en low volatility had twee derde van de alpha van deze wonderbelegger gevangen, stelt AQR Capital.

Factoren 

“Als beleggers Buffett willen imiteren, hoeven ze niet precies dezelfde aandelen te kopen als hem, maar wel hetzelfde soort aandelen,” legt Dan Villaion van AQR Capital uit. “Dat verklaart ook een groot deel van de belangstelling voor factorbeleggen.”

Het Quantum Fund van George Soros behaalde tussen 1995 en 2004 een gemiddeld jaarrendement van 20%, het driedubbele van de Amerikaanse aandelenmarkt. Het vernuft van deze wonderbelegger werd succesvol door de computer nagebootst met de factoren momentum en trend. De factor waarde werd toegevoegd om te profiteren van valuta-effecten. De Amerikaan hield in 1992 een miljard dollar over aan speculatie met het Britse pond

Het onderzoek is niet bedoeld om het genie van Soros en Buffett ontkrachten, benadrukt AQR Capital. De quantbelegger wil met name laten zien dat slimme beleggers een paar dingen gedurende lange tijd goed doen, en trouw blijven aan hun beleggingsfilosofie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen