Nieuws

Smart bèta heeft beste tijd gehad

Een van de meest succesvolle beleggingsstrategieën van de laatste jaren smart bèta heeft zijn beste dagen achter de rug.

Smart bèta, een beleggingsstrategie waarbij passief beleggen wordt gecombineerd met het zogenoemde factorbeleggen, heeft wellicht zijn beste tijd gehad. Dit schrijft Bloomberg op basis van verschillende gesprekken met fondsbeheerders.

"Beleggers kunnen hun verwachtingen voor factorbeleggen beter naar beneden bijstellen", zegt bijvoorbeeld Michael Iachini, hoofd ETF-beleggingen bij Charles Schwab Investment Advisory.

De grote massa

Tot dezelfde conclusie komt Cliff Asness, oprichter van AQR Capital Management. Hij noemt het gebruikelijk dat beleggingsstrategieën in het begin veel rendement opleveren, maar zodra de grote massa zich er opwerpt, de rendementen terugvallen.

Dat het bij smart bèta om grote massa's gaat, is duidelijk. In 2006 was de strategie bij het grote publiek nog amper bekend. In smart bèta-fondsen was voor ruim 50 miljard dollar belegd. Nú is dat opgelopen tot bijna 500 miljard dollar. Bijna tien keer zoveel dus.

Kuddegedrag

Bij smart beta worden twee strategieën gecombineerd. Van de ene kant worden de beheerkosten gedrukt door in indices te beleggen. Van de andere kant wordt op zogenoemde factoren gezet.

Dat kunnen bijvoorbeeld aandelen zijn met een lage koers-winstverhouding en een hoog dividend; of aandelen die aan een rally bezig zijn; een lage volatiliteit hebben; of klein zijn (smallcaps). De keuze van de aandelen wordt meestal overgelaten aan de computer.

Een van de eerste die waarschuwde dat dit tot kuddegedrag leidt was vorig jaar Robert D. Arnott, oprichter van Research Affiliates en pionier op het gebied van indexbeleggen. Hij waarschuwde voor overwaardering van aandelen die in veel smart-bètalijstjes opduiken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie