Nieuws

Gross: QE is financiële methadon

Bill Gross beschuldigt centrale banken ervan kwantitatieve verruiming te gebruiken als financiële methadon.

Bill Gross beschuldigt centrale banken ervan kwantitatieve verruiming te gebruiken als financiële methadon. En dat heeft maar een doel, schrijft de obligatiegoeroe van Janus Capital in zijn laatste marktcommentaar: om het mondiale financiële systeem draaiende te houden en een ‘financieel armageddon’ te vermijden.

Om financieringskosten van burgers, bedrijven en overheden laag te houden hebben de centrale banken hun balansen opgeblazen naar 12.000 miljard Amerikaanse dollar in 2016, tegen 2.000 miljard dollar in 2003.

“Niet alleen hebben centrale banken voor 10.000 miljard dollar obligaties gekocht maar ook de beleidsrente verlaagd naar bijna nul procent en in sommige gevallen naar een negatieve rente. Alles met het doel om onze economie te redden en de prijzen van activa te stuwen, waarvan dat model afhankelijk is,“ aldus Gross.

Eeuwigdurende QE-cyclus

De fondsbeheerder vreest dat centrale bankiers gevangen blijven in een eeuwigdurende QE-cyclus. “Zodra een belangrijke centrale bank niet meer stimuleert, zoals de Fed in de afgelopen jaren, moeten andere centrale banken meer effecten opkopen. Door de QE-programma’s worden zombiebedrijven overeind gehouden, zijn schulden als percentage van het bbp gestegen en bedreigen dure financiële markten de economische groei.”

Gross acht het onwaarschijnlijk dat centrale banken opgekochte obligaties weer terug in de markt kunnen zetten, terwijl hun balansen tegelijkertijd met duizend miljard dollar per jaar blijven groeien.

“Een tienjaars Amerikaanse staatsobligatie met een coupon van 2,45% blijft op 2,45% staan doordat de ECB en Bank of Japan maandelijks voor 150 miljard dollar aan eigen obligaties uit de markt halen. Veel van dat geld vloeit van Japans schatkistpapier met tien basispunten en Bunds met een rentevergoeding van 45 basispunten naar Treasuries met een vergoeding van 2,45%. Zonder die financiële methadon zouden de obligatie- en aandelenmarkten wegzinken,” aldus Gross.

Financiële methadon

Beleggers moeten de financiële methadon van QE omhelzen, stelt Gross. Het einde van ruimhartig monetair beleid is lang niet in zicht. Het gebruik van methadon is bovendien minder schadelijk dan heroïne, stelt Gross maar heeft wel een ongezond kapitalistisch evenwicht gecreëerd, waar op een dag mee moet worden afgerekend.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie