Nieuws

Politiek werkt in op grote belegger

Europese institutionele beleggers zijn zich in januari meer zorgen gaan maken over het politieke klimaat.

Europese institutionele beleggers zijn zich in januari meer zorgen gaan maken over het politieke klimaat. Dat blijkt uit de State Street Investor Confidence Index van State Street die de afgelopen maand in Europa een scherpe daling heeft laten zien.

De vertrouwensindex heeft wereldwijd een daling laten zien van 0,3 punten naar 93,8 punten ten opzichte van een maand eerder. In Europa gaat het om een daling van zeven punten. In Noord-Amerika is de index juist met twee punten gestegen.

Bij de start van het nieuwe jaar is aan vertrouwen ingeboet, volgens hoofd onderzoek Rajeev Bhargava van State Street. De naderende verkiezingen in met name Nederland en Frankrijk, de aanstelling van Donald Trump en de Brexit zijn volgens hem de belangrijkste oorzaken.

De index drukt de risicobereidheid uit van institutionele beleggers op basis van aan- en verkooppatronen. Het groter het percentage dat is gealloceerd naar aandelen hoe hoger het vertrouwen is. Een stand van honderd punten houdt een neutrale risicobereidheid in.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen