Nieuws

Een week Donald Trump-beleid

Donald Trump is vandaag een week president. Mohamed El-Erian heeft een week Trumpbeleid op een rij gezet.

De contouren van het economische beleid van Trump worden langzaam zichtbaar. Donald Trump is vandaag een week president en in die week heeft hij hard gewerkt. 

Mohamed El-Erian, adviseur bij Allianz, heeft een week Trump op een rij gezet en verklaard. 

It is targeting higher growth and greater job creation using what can be called an “import- substitution-plus” approach to policy making, together with elements of an industrial policy.

Trump wil volgens El-Erian onder andere buitenlandse bedrijven aantrekken die in de VS fabrieken bouwen en hun producten vervolgens (ook) buiten de VS afzetten. 

It operates both at the micro and macro levels.

Op macroniveau zijn er vier basisprincipes: minder regels, belasting hervormingen, infrastructuuur en voordeel voor lokale producenten en bij gebruik van lokale producten, legt El-Erian uit. America first, natuurlijk. Op microniveau maakt de regering afspraken met bedrijven. 

It actively uses signals and narratives as economic policy tools.

Economen denken misschien dat al die relatief kleine maatregelen voor ondernemingen geen effect hebben. Maar het gaat ook om het beeld dat Trump hiermee uitdraagt. En dat draagt hij graag uit via massamedia zoals Twitter. En daarvan is de impact groot, hebben de farma en techsector al gemerkt. 

It is underpinned by a carrot and stick philosophy.

Bedrijven worden gelokt met een wortel (belastingverlaging) maar krijgen met de stok als ze niet genoeg America first-opereren. 

When it comes to cross-border relationships, the administration isn't shy about upending multidecade constants in U.S. economic policy making.

Trump wil zich niet aan regels en conventies houden met betrekking tot andere landen. Hij lijkt een deal-by-deal-beleid na te streven en is niet bang om langdurige deals om zeep te helpen en importbelastingen in te stellen. Maar hier komt ook het Congress om de hoek kijken, aldus El-Erian. Trump kan niet alles op eigen houtje beslissen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie