Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Asset allocatie: Financials in de lift

Asset allocators zetten financials deze maand op overwegen. Emerging market debt is juist veel minder populair.

De afgelopen maanden zijn alle assetallocatierapporten met een scherp oog op kwaliteit gescreend. Alpha Research werkt nu met een selectie van 59 asset allocatie rapporten die meewegen in de uiteindelijk consensusopinie.

Aandelen zijn weer de meest aantrekkelijke asset class en krijgt daarmee ook de consensus aanbeveling overwegen terug. JP Morgan, de Asset Allocatie Award winnaar vorig jaar, heeft aandelen al langere tijd op overwegen staan. 

Lees ook: De beste asset allocators van 2016

Ondertussen hebben cash en commodities de consensusaanbeveling neutraal en is alleen de categorie obligaties nog onderwogen. Daarentegen heeft JP Morgan onlangs het advies voor obligaties en  vastgoed opgeschroefd van neutraal naar overwegen.

assetallocatieconsensus januari 2017

 

Japan doet het beter

Het is interessant om te zien of deze aanpassing een voorteken is voor een verandering in de consensus van volgende maand. Deze maand is er niet heel veel bijzonders gebeurd op het gebied van regio-allocatie.

De aanbeveling voor VS bleef stabiel op overwegen staan, na de aanpassing van vorige maand. Alleen Japan lijkt het in de trend iets beter te doen en valt na deze maand te verkiezen boven Pacific ex-Japan en boven Europa.

De winnaar van de Regio-allocatie Award in 2016, ING Investment Office, had deze maand geen aanpassingen.

Financials in de lift

Bij de sectoren deden de financials het deze maand goed in de consensusopinie. Na een stijging van de aanbeveling vorige maand, gaat de aanbeveling deze maand door veel positieve aanpassingen verder omhoog naar overwegen.

Ook basismaterialen zijn met de aanbeveling overwegen naar boven bijgesteld. Drie sectoren deden het relatief minder goed.

Zowel consumentengoederen, energie als industrials zijn sterk in aantrekkelijkheid gedaald. 

assetallocatieconsensus januari 2017

EMD naar neutraal

Bij credits verandert alleen de aanbeveling voor emerging market debt (EMD). Deze gaat van overwegen naar neutraal. LGT Capital Management, in 2016 de winnaar van de Asset Allocatie Award voor obligaties, veranderde zijn mening voor EMD ook naar neutraal maar dan vanuit onderwegen van de maand daarvoor.

Bedrijfsobligaties ondergingen dezelfde wijziging bij LGT Capital Management. Staatsobligaties hebben nog steeds een dalende trend en blijven daardoor duidelijk de minste aantrekkelijke obligatieklasse.

assetallocatieconsensus januari 2017

Wilt u weten welke partijen de consensus weten te verslaan? Op 21 februari is de uitreiking van de Asset Allocatie Awards 2017.

Lees meer: De beste assetallocator van 2017


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen