Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Aandelenkansen genoeg

Wie zich afsluit voor het politieke lawaai kan dit jaar een prima aandelenrendement boeken, zegt Henderson.

Terwijl Trump met een handtekening een streep zette door het vrijhandelsverdrag TIPP kwamen vertegenwoordigers van de Nederlandse beleggingsgemeenschap bij elkaar in de Nieuwe Liefde in Amsterdam om te luisteren naar de beleggingsvooruitzichten van de beleggingshuizen Henderson, Pictet en Aberdeen.

Het evenement werd bij elkaar gepraat door macro-econoom en publicist Mathijs Bouman, die zelf natuurlijk ook een mening heeft. “Ik ben bang dat we het over Trump moeten hebben.”

Bouman verbaast zich over de optimistische marktreactie die zijn verkiezingswinst veroorzaakte. “Ik zou meteen short zijn gegaan.” De redenering dat de deregulingsbeloftes van Trump in combinatie met het opblazen van het Amerikaanse overheidstekort goed zou zijn voor beleggers zet hij weg als een te simplistische kijk op de economie.

Terug in de tijd

Bouman: “Als econoom beschouw ik Trump niet als een big spender, maar als een ouderwetse mercantilist die teruggrijpt op de 17e eeuw van Colbert. Trump gaat namelijk uit van een zero sum game. Ofwel, wat wij krijgen, krijgen zij niet." Dat resulteert volgens Bouman in het instellen van importheffingen en exportsubsidies. De producent wordt geholpen, de consument gaat erop achteruit. Die ziet het aanbod dalen en de prijzen stijgen.

Neomarcantilist Trump
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Het neomercantilisme van Trump past volgens Bouman in een bredere trend die al een paar jaar aan de gang is. Sinds 2015 neemt de wereldhandel, ondanks economische groei, af. Wat een belegger onder deze omstandigheden doet? Bouman adviseert onder groot voorbehoud – “Ik ben een slecht belegger” - multinationals, industrie in kleine landen en transportbedrijven te verkopen en onder meer dienstenbedrijven en de producenten van robots terug te kopen.”

Blijvende onzekerheid

Jane Shoemake (zie foto), hoofd wereldwijde dividendaandelen van Henderson, laat zich door Trump en Brexit niet uit het veld slaan. Zij herinnert zich nog goed de angst precies een jaar geleden voor een harde landing van China en een FED die de rente drie tot vier zou verhogen. Geen van de angstprognoses kwamen uit. Daarvoor in de plaats koos iets meer dan de helft van de Britten ervoor om de EU te verlaten en haalde Trump de meeste kiesmannen in de VS binnen.

“Alles draaide plotseling om onvoorziene politieke gebeurtenissen,’ vertelt Shoemake: “Desondanks gingen de markten omhoog. Aandelen wereldwijd stegen in 2016 met 8%. Andere assets boekten ook positieve rendementen. Wie vorig jaar was belegd, had een prima jaar.”

Vier thema's

Maar hoe ziet 2017 eruit, los van de politieke onzekerheid die beleggers ook dit jaar zeker zal geselen. Shoemake onderscheidt vier ontwikkelingen:

1. Verder economisch herstel
"De wereldeconomie groeit dit jaar tussen 3% en 3,5%, waarbij voor het eerst sinds lange tijd de winstprognoses van analisten niet naar beneden maar baar boven worden aangepast."

2. Stijging inflatie
"Wereldwijd kan de inflatie naar 2%, vooral gedreven door de gestegen grondstoffenprijzen."

Inflatie stijgt weer
Klik op de afbeelding voor een grote versie

3. Vaarwel QE
"Aan de monetaire verruiming van de centrale banken komt een einde. De centrale banken hebben met hun acties de asset-prijzen opgedreven, maar mensen zonder eigen huis en zonder aandelen hebbent daarvan niet geprofiteerd. Dat is een van de redenen van het huidige populisme.”

4. Politieke onzekerheid blijft markten domineren
"Trump en Brexit blijven de voorpagina’s vullen, waarbij de aanstaande verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland voor extra onrust zorgt."

Decent returns

Voor aandelen hoeven deze ontwikkelingen niet slecht te zijn, ook al is deze beleggingscategorie duurder dan gemiddeld. Shoemake: “Sinds 2011 is de MSCI World met meer dan 100% gestegen, terwijl de bedrijfswinsten met 50% omhoog gingen. De waarderingen zijn dus flink opgedreven. De koerswinstverhouding van de MSCI World staat nu op 16,4. Dat is 1,9 punten hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 15 jaar. Dus ja, aandelen zijn aan de prijs maar niet overdreven hoog gewaardeerd. Als de winsten eindelijk stijgen, dan kunnen koersen verder omhoog. Dat maakt beschaafde rendementen mogelijk.”

Aandelen niet te duur
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Volgens Shoemake gaat het analistengilde voor dit jaar uit van een groei van de bedrijfswinsten met 13%. “Aangezien analistenprognoses gemiddeld 7% te hoog zitten, ga ik voor het gemak uit van een winstgroei van 6%. Tel daar het dividend bij op en aandelenbeleggers kunnen een prima beursjaar tegemoet zien.

Kooplijstje

Kanshebbers voor dit jaar zijn volgens Shoemake:

  • Europese hoog dividendaandelen, omdat die zo goedkoop zijn.
  • Japanse aandelen, omdat die in tien jaar niet zo laag zijn gewaardeerd en omdat Japanse bedrijven meer oog hebben voor hun aandeelhouders.
  • Aandelen uit de sectoren gezondheid en industrie, omdat die voldoende cashflow genereren om hogere dividenden uit te kunnen keren.

Europese aandelen lopen achter
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Shoemake: “Kansen genoeg in 2017, maar er zal veel lawaai zijn. Probeer daar niet al te veel naar te luisteren. Uiteindelijk gaat het om de bedrijfsfundamentals.”

Binnenkort meer over de bijeenkomst in de Nieuwe Liefde. Dan aandacht voor obligatiespecialist Patricia Schütz van Pictet AM over de (altijd) lastige obligatievooruitzichten en voor Jen Mernagh van Aberdeen over de positieve spreidingseffecten van 'alternatives'.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

    Online magazine ETF's