Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Carmignac miste Trump-rally

Mede-oprichter Édouard Carmignac van Carmignac trekt het boetekleed aan: “We hebben de Trump-rally niet goed ingeschat.”

Lang niet ieder beleggingshuis heeft voorgesorteerd op de Trump-rally, maar de meeste houden het stil. Zo niet Édouard Carmignac, de 69-jarige mede-oprichter van Carmignac, miljardair en beheerder van het Investissement Fonds.

De aandelenfondsen van het Franse beleggingshuis, waarin 23 miljard euro is belegd, stelden teleur in 2016. Onder andere om het wereldwijde Investissement Fonds van Édouard Carmignac zelf en twee fondsen die beleggen in opkomende marktenaandelen bleven achter bij vergelijkbare fondsen. De Europafondsen presteerden wel naar behoren.

Édouard Carmignac trekt het boetekleed aan tijdens een bijeenkomst in Parijs, op een steenworp afstand van de ambtswoning van de door hem zo verfoeide Franse president François Hollande. Tot aan de zege van Donald Trump op negen november was er geen vuiltje aan de lucht, maar vrijwel direct daarna ving een rally aan in cyclische waarden, waarop Carmignac onvoldoende snel inspeelde.

Schadelijke verkiezingsretoriek

Daarmee was de gifbeker nog niet leeg, vertelde Carmigna. Ook de schade die de verkiezingsretoriek van Trump en Clinton de Amerikaanse gezondheidszorgsector toebracht, werd onderschat; het beleggingsteam dacht dat de politiek nog een harde dobber zou krijgen aan het herstructureren van de sector.

Gezondheidszorg is een belangrijk lange termijnthema voor de Fransen, die beleggen op basis van overtuiging en aanzienlijke posities aanhielden in biotechnologiebedrijven en farmaceuten in de VS. Met een resultaat van min 5,2% in euro’s was de Amerikaanse gezondheidszorg vorig jaar de slechtst presterende sector en de enige die de voeten niet droog hield. In de top vijf van meest verlieslatende S&P 500-aandelen in 2016 stonden drie farmaceuten.

“In de drie weken na de verkiezingsuitslag lieten cyclische sectoren zoals financials en grondstoffen positieve resultaten zien, en kreeg gezondheid de grootste klap. We waren al gedurende het jaar bezig om de portefeuille te herbalanceren richting meer cyclische waarden, maar dachten dat we meer tijd hadden doordat de kans dat Trump zou winnen niet hoog werd ingeschat.Ook het aansterken van de dollar viel in eerste instantie lastig te begrijpen. Overtuiging heeft ons ruim 25 jaar goed geholpen, maar je kunt niet iedere keer winnen,” zegt Carmignac.

Trump geeft minder gas dan gedacht

De posities zijn nu gekanteld. Het Investissement Fonds belegde in december vorig jaar voor bijna 20% in financiële waarden en 18% in technologie. Aan gezondheidszorg is de blootstelling nog maar 8%.

De Franse miljardair die recent zijn zorgen uitsprak over het oprukkende populisme ziet de conjunctuur dit jaar verder opleven. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa en opkomende markten. Die cyclische opleving ving al aan voor de overwinning van Trump, maar zijn beleid kan de groei in de VS een extra zetje geven, hoewel Carmignac denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. “Mijn contacten met enkele adviseurs van Trump stellen mij gerust. Trump geeft wellicht niet zoveel gas als gedacht.”

Doordat de groei op veel plekken in de wereld nieuw elan krijgt, dienen zich kansen aan in cyclische waarden. Carmignac zet selectief in op grondstoffenaandelen en ziet Japanse banken als sleeping beauties. “De Japanse rente is de laagste ter wereld. Iedere stijging daarvan heeft een enorme impact op de winstgevendheid van die banken, die bovendien een derde van hun omzet uit internationale activiteiten halen. Daarnaast zijn de acties van de Bank of Japan gunstig voor de banken.”

Cementbedrijven en luchtvaartmaatschappijen

In de Verenigde Staten ziet Carmignac twee nichemarkten floreren. Cementbedrijven en luchtvaartmaatschappijen. “Cementmakers zullen profiteren van de verwachte boom in infrastructuur, waarvan de investeringen nu op een vrij laag pitje staan. Bruggen zijn in slechte staat en tussen veel steden is geen hoge snelheidsverbinding. Doordat de groei in de VS naar verwachting een tandje bijschakelt, zal ook het vliegverkeer toenemen.

Mocht Trump in een te hoge versnelling gaan en de angel uit de groei halen, bijvoorbeeld omdat de Fed moet ingrijpen dan raadt Carmignac goud aan: “Goud is een goede hedge.”


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

Assetallocatie