Nieuws

Morgan Stanley wil geld van ETF's

Aanbieders van ETF's die via de verkoopkanalen van Morgan Stanley verkocht willen worden moeten daarvoor betalen.

Aanbieders van indexfondsen en ETF's moeten in de toekomst betalen, willen ze gebruikmaken van de verkoopkanalen van Morgan Stanley, een van de grootste fondsbeheerders ter wereld. Dat meldt mediabedrijf Bloomberg op basis van anonieme bronnen. 

Een van de partijen die akkoord zou zijn gegaan is BlackRock, de marktleider op het gebied van ETF’s. Na stevige onderhandelingen zou BlackRock hebben toegestemd in een betaling van ruim een half miljoen dollar. 

"Als deze actie succes heeft dan zou het mij niet verbazen als andere vermogensbeheerders volgen", zegt Ben Johnson hoofd ETF-research van Morningstar.

Actief versus passief

Voor Morgan Stanley is de ETF-heffing een manier om de gedaalde inkomsten bij de verkoop van actief gemanagede fondsen deels goed te maken. De verkoop van actief gemanagede fondsen levert over het algemeen meer op aan commissie dan passieve fondsen (zeker als het om de eigen actieve fondsen gaat).

De ETF-industrie heeft de voorbije jaren een gigantische groei doorgemaakt. Alleen de laatste drie jaar werd er voor ongeveer 700 miljard dollar geïnvesteerd in ETF’s, wat ten koste gaat van het marktaandeel van actieve fondsen.

Verkoopnetwerk 

Morgan Stanley is zowel voor aanbieders van actief als passief gemanagede fondsen een belangrijk verkoopkanaal. Ze beheren voor hun klanten meer dan 2000 miljard dollar en hebben een verkoopnetwerk van 15.700 financieel adviseurs.

Vanguard Group, na BlackRock de grootste aanbieder van ETF’s, liet Bloomberg weten geen fee te betalen aan Morgan Stanley. Andere grote ETF-spelers zoals State Street gaven geen commentaar.

Helemaal uniek is betaling overigens niet. Bij het Zwitserse UBS moeten ETF-aanbieders bijvoorbeeld ook vaak betalen om op hun platform te worden aangeboden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen