Nieuws

De beste asset allocator van 2017

De genomineerden voor de Asset Allocatie Awards van IEXProfs zijn bekend. Wie heeft de beste verdeling gemaakt over beleggingscategorieën?

Vorig jaar hebben IEXProfs en Alpha Research voor de eerste keer in Hotel Ramada de Asset Allocatie Awards uitgereikt. De vier winnaars van die editie, LGT Capital, J.P. Morgan Asset Management, Morgan Stanley en ING Investment Office, laten consistentie zien; zij behoren ook dit jaar weer tot de genomineerden.

Daarmee is niet gezegd dat zij de prijs voor de tweede keer op rij zullen winnen, want de concurrentie is hevig en de jury streng. De details van het onderzoek zullen op dinsdag 21 februari, de dag dat de Asset Allocatie Awards voor het tweede jaar op rij worden uitgereikt, uitgebreid aan bod komen.

Tsunami assetallocatie-rapporten

Directeur Eelco Ubbels van Alpha Research houdt al ruim vier jaar meer dan zestig asset allocatie-rapporten bij van strategen, fondsenhuizen en assetallocatie-specialisten met een beheerd vermogen van ruim 23.000 miljard Amerikaanse dollar.

Die maandelijkse tsunami aan assetallocatie-rapporten rechtvaardigt de vraag: welke publicatie moet ik lezen? Het scheelt tijd als duidelijk is welk rapport rendement toevoegt. Asset allocatie, de verdeling van verschillende beleggingscategorieën in een portefeuille, bepaalt namelijk 80% van het uiteindelijke beleggingsrendement.

Om tot een optimale asset allocatie te komen, is het als belegger ook belangrijk om te weten wat de marktconsensus is, zegt Ubbels. Die marktconsensus is een prima tool voor beleggingscomités om hun eigen allocatiebeslissingen aan te spiegelen. Het is meteen duidelijk of zij trendvolgers of contraire beleggers zijn.

Juiste aannames

Voor de Asset Allocatie Awards heeft Ubbels gekeken welke huizen het vaakste de juiste aannames deden op het gebied van asset allocatie. De research is maandelijks getoetst met een gelijkgewogen portefeuille als uitgangspunt. Partijen zijn alleen meegenomen als hun publicatie langer dan drie jaar bestaat.

De nominaties per beleggingscategorie op alfabetische volgorde: 

Beste assetallocatierapport:

 1. Columbia Threadneedle: Global Perspectives
 2. Edmond de Rothschild: Asset Allocation Strategy
 3. JP Morgan: Global Asset Allocation Views
 4. Morgan Stanley: On The Markets
 5. Neuberger Berman: Asset Allocation Committee Outlook
 6. Northern Trust GI: Global Asset Allocation Model / Perspective

Beste rapport creditallocatie:

 1. Barclays In Focus: Markets As We See Them
 2. LGT Capital Management: The Beacon Weekly Market Update
 3. Morgan Stanley: On The markets
 4. Neuberger Berman: Asset Allocation Committee Outlook
 5. Pioneer: Multiple-Asset Themes
 6. Putnam Investments: Capital Markets Outlook

Beste aandelenrapport regioallocatie:

 1. Fidelity: Clock Wise
 2. Goldman Sachs: GSAM | Macro Insights
 3. ING Investment Office: Maandbericht Beleggen
 4. KBC: Beleggingsstrategie
 5. Schroders: Global Market Perspectives
 6. Theodoor Gilissen: Beleggingsvisie Investment Committee

Beste assetallocatierapport overall:

 1. Barclays: In Focus: Markets As We See Them
 2. BlackRock: Investment Directions
 3. JP Morgan: Global Asset Allocation Views
 4. LGT Capital Management: The Beacon Weekly Market Update
 5. Morgan Stanley On The Markets
 6. Theodoor Gilissen: Beleggingsvisie Investment Committee

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's