Nieuws

Actief beheerder zoekt partner

Het verminderen van kosten is cruciaal voor vermogensbeheerders. Het vinden van partners kan daarbij helpen.

Het verminderen van kosten is cruciaal voor vermogensbeheerders. Het vinden van partners kan daarbij helpen. Dit blijkt uit een Bloomberg-artikel waarin wordt gekeken naar het voorbeeld van de Amerikaanse vermogensbeheerder Janus.

De actief beheerder Janus-fondsen zijn de afgelopen vijf jaren geconfronteerd met een uitstroom van 40 miljard dollar. Dat is bijna de helft van het vermogen dat Janus vijf jaar geleden beheerde. Toch is het vermogen onder beheer gestegen van 87 miljard dollar naar 107 miljard dollar als gevolg van succesvol actief beheer.

Het is volgens Bloomberg onwaarschijnlijk dat de goede rendementen van de afgelopen jaren worden herhaald. Daarom heeft Janus gekozen voor fusie met de Britse vermogensbeheerder Henderson. Dat voorbeeld zullen ook andere vermogensbeheerders volgen.

Lagere kosten en draai naar passief 

Het heeft te maken met twee belangrijke trends in de vermogensbeheersector. In de afgelopen jaren hebben steeds meer beleggers gekozen voor passieve beleggingsfondsen. Dat heeft deels te maken met de snelle opkomst van via de beurs verhandelbare indexfondsen (ETF’s). In de afgelopen 36 maanden is 1.500 miljard dollar naar passieve fondsen overgebracht.

De verandering is in belangrijke mate ingegeven door de andere trend in de sector: kostenverlaging. Het gemiddelde actief beheerde fonds kost nu 0,69% per jaar, schrijft Bloomberg. Bij fondsen die een hogere beheervergoeding vragen is over het algemeen sprake van een uitstroom. Dit is zelfs het geval wanneer deze fondsen beter presteren dan de beursindex.

Kosten lijken op dit moment belangrijker dan rendement. Fondsbeheerders als Vanguard en Dimensional Fund Advisors, met gemiddelde kosten van respectievelijk 0,20% en 0,36% profiteren van deze trend. Zij zien een sterke instroom van beleggersgeld.

Trend 

De trend geldt zelfs binnen de wereld van het passieve beleggen. Indexfondsen met beheervergoeding van meer dan 0,45% zien een uitstroom, terwijl fondsen met een vergoeding van minder dan 0,10% een instroom zien. Geen wonder dat actieve beleggers hun heil bij elkaar zoeken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie