Nieuws

Checklist voor Trump-aandelen

Aandelen kopen op basis van de plannen van Donald Trump. IEX Fonds 40-fondsmanager John Tierney heeft de checklist.

Aandelen selecteren op basis van de economische agenda van Donald Trump. IEX Fonds 40-fondsmanager John Tierney heeft de checklist.

Tierney beheert samen met Mark Phelps het W.P. Stewart Holdings Fund. Ze zijn dermate goed in het vinden van duurzame groeiparels in hun voornamelijk Amerikaanse aandelenuniversum dat hun fonds een plekje heeft verworven in de IEX Fonds 40. Deze benchmark van IEXProfs geldt als maatstaf voor beleggers met een breed gespreide portefeuille.

Om de markt voor te kunnen blijven, zoekt Tierney altijd naar ‘fantastische bedrijven in fantastische sectoren’, die de komende vijf jaar bovengemiddeld kunnen groeien. Hij gelooft dat over een langere periode genomen aandelenkoersen de winsten volgen. Tierney benadrukt dat ook onder Trump fundamentele analyse de basis blijft voor het selecteren van kansrijke aandelen. Zijn checklist helpt echter om nog beter de winnende aandelen te vinden in het tijdperk dat The Donald regeert

Hoewel de economische agenda van Trump ook enkele dagen voor zijn inauguratie een raadsel is, wijzen de brede contouren op belastingverlagingen voor bedrijven, repatriëring van Amerikaans geld dat in het buitenland is gestald, mogelijke importheffingen en fiscale stimulering. “Niemand kan precies de scheidslijn aangeven tussen campagneretoriek en realiteit Er zijn echter voldoende aanwijzingen voor beleggers om op zoek te gaan naar bedrijven, die het goed zullen doen in het tijdperk van onvoorspelbaar presidentieel beleid,” schrijft Tierney.

De Trump-checklist van Jim Tierney

Bedrijven die weinig of geen zaken doen met de Amerikaanse overheid: Trump heeft al laten zien, dat hij zich persoonlijk bemoeit met bedrijfsbeslissingen door Carrier te dwingen zijn fabriek in Verenigde Staten te laten en niet te verplaatsen naar Mexico. Dat hindert Amerikaanse bedrijven, die afhankelijk zijn van de overheid in hun besluitvorming.

Producten waarvan prijzen niet onderhevig zijn aan regulering: Bankaandelen hebben geprofiteerd van de verwachting dat regulering zal versoepelen, maar andere sectoren wacht mogelijk extra regulering. Aandelen van farmaceuten en biotechbedrijven gingen onderuit toen Trump in een interview met Time magazine zei dat hij de prijzen van medicijnen wil verlagen.

Bedrijven die relatief veel belasting betalen: Het Congres gaat waarschijnlijk snel akkoord met het voorstel om bedrijfsbelastingen te verlagen. Bedrijven die relatief veel belasting betalen, profiteren hier waarschijnlijk het meeste van.

Niet afhankelijk van import: Als een handelsoorlog uitbreekt dan zien Amerikaanse bedrijven die sterk afhankelijk zijn van importen hun kosten stijgen. Dat ondermijnt hun winstgevendheid.

Producten die niet lijden onder een handelsoorlog: Als een handelsoorlog uitbreekt tussen de Verenigde Staten en China of de VS en een andere economische grootmacht dan krijgen bedrijven waarvan de winst en omzet leunt op goede onderlinge handelsrelaties het zwaar. Denk aan enkele Amerikaanse fastfood-en technologiebedrijven actief over ee grens.

Weinig schuld op de balans: Het is altijd goed om de hoeveelheid schuld op de bedrijfsbalansen te bestuderen, maar het wordt nog belangrijker als het voorstel van Trump om rentebetalingen niet meer fiscaal aftrekbaar te maken groen licht krijgt. Dat neemt een forse hap uit de winst van met schulden overgoten bedrijven.

Vermogen om nieuwe Amerikaanse banen te creëren: Bedrijven die nieuwe banen scheppen in de VS krijgen mogelijk een gunstige behandeling van de regering-Trump. Het aandeel Ford daalde in waarde toen de autofabrikant ter verantwoording werd geroepen voor het bouwen van een fabriek in Mexico. Het aandeel leefde echter op toen Ford bekend maakte de productie terug naar de Verenigde Staten te halen.

Onder de radar vliegen: Van sommige bedrijven die onder de radar vliegen, zijn goede prestaties te verwachten onder president Trump. Fastfoodketen Chipotle voldoet aan alle hierboven genoemde criteria. Ook de online belegger Charles Schwab en softwaremaker ADP overleggen goede papieren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie