Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.
Nieuws

Kopzorgen over de erfpacht

Wonen in Amsterdam is niet goedkoop, maar het getal dat uit de nieuwe erfpachttool rolt, doet mij stijl achterover slaan.

Vandaag even over de grootste investering die een gemiddelde Nederlander doet in zijn leven; een huis. Ik heb er ook eentje, in Amsterdam. 

Natuurlijk weet u dat wonen in Amsterdam niet goedkoop is. Al was ik er meer dan 25 jaar geleden wel op tijd bij. Dat dacht ik tenminste.

Sinds deze week weet ik beter. Natuurlijk was ik nooit helemaal eigenaar geweest. Die grond onder ons huis was immers gepacht en in eigendom van ons aller Amsterdammers.

Online rekentool

Vanaf maandag 9 januari konden we - huizenbezitters in Amsterdam - via een on-line rekentool zelf zien wat het zou gaan kosten om die erfpacht voor altijd af te kopen. Even een pilletje onder de tong en klopt u de data maar in!

En ja hoor, de grond zakte onder mijn voeten weg, want mijn gezin mag royaal meer aftikken dan we ooit voor het huis hebben betaald.

De gemeente heeft in haar eeuwig durende wijsheid bepaald dat de grondwaarde goed was voor 60-65% van de WOZ-waarde!

Zooitje stenen

Ik bekeek ons huis nog maar eens: wat een droevig zooitje stenen en ramen, wat jammer van al die verbouwingen, van die badkamers en de keuken, allemaal vrijwel niets meer waard.

Volgens de gemeente dan. En nu maar zien of de burger toehapt op de korting (joepie!) die zelfs nog is toegepast. Zodat de stad zich kan bevrijden van zijn schuldenlast.

Net zoals wij ons willen bevrijden van die erfpacht. Maar is dit echt een win-win situatie?

200 jaar zwemmen

Misschien ga ik toch nog liever 200 jaar zwemmen in het De Mirandabad. Voor dat geld dan. Of misschien was dit gewoon een eerste bod en maakt de gemeenteraad nog een gebaar dit voorjaar.

We gaan het zien. En verwacht nog het nodige politieke spektakel. Voorlopig eerst nog maar genieten van het zwembad.

  

 


Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.

Lees meer

Assetallocatie