Nieuws

Deel high yield-markt wacht crash

Junk bonds met het kredietoordeel CCC staan op het punt van omvallen na prachtige rendementen vorig jaar.

Dit jaar is een crash aanstaande voor high yieldobligaties met het kredietoordeel CCC, schrijft het hoofd high yield en investment grade credits Gershon Distenfeld van Alliance Bernstein in zijn meest recente marktcommentaar.

Vorig jaar heeft high yield dankzij de gestabiliseerde olieprijs de beste rendementen laten zien sinds 2009. Junk bonds met een CCC-rating hebben met een rendement van 30% zelfs bijna een dubbele winst laten zien ten opzichte van de totale Amerikaanse high yieldmarkt.

Lees ook: Hogere rente bedreigt high yield niet

Beleggers die denken dat de goede tijden in 2017 aanhouden in dit deel van de high yieldmarkt, spelen volgens Distenfeld Russische roulette. “De kans op herhaling is niet groot.”

Geen ruimte voor koerswinst

Veel ruimte om in waarde door te stijgen is er niet voor CCC’s, zegt de obligatiemanager. Als de Amerikaanse dollar in kracht toeneemt, zullen bedrijven die het moeilijk hebben onder grotere druk komen. In zo’n omgeving is het verstandig om weg te blijven van schuldpapier met een ultralaag kredietoordeel.

Distenfeld erkent dat faillissementen kansen inhouden voor obligatiebeleggers, zoals recent duidelijk werd uit een strategiememo van Barclays. In de zes maanden voordat een bedrijf failliet gaat verliezen obligaties circa een derde van hun waarde. In de zes maanden na het bankroet winnen ze gemiddeld 20%. “Deze obligaties vinden, vraagt om uitgebreide analyse en kieskeurigheid.”

De obligatiestrateeg waarschuwt ook voor de negatieve impact van schuldpapier met een CCC-rating op de beleggingsportefeuille in aanloop naar een faillissement, de periode dat de scherpste koersdalingen vaak plaatsvinden. “Obligatiemanagers kunnen voorkomen dat hun portefeuilles door het putje gaan maar ze kunnen geen verliezen voorkomen. Het is niet altijd duidelijk dat een bedrijf in zwaar weer zit.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen