Nieuws

Toprisico 2017: Toch centrale banken

Niet de oplopende Amerikaanse rente, maar een gebrek aan vertrouwen in centrale banken is het grootste risico voor obligatiebeleggers.

Een gebrek aan vertrouwen in centrale banken vormt het grootste risico voor beleggers in vastrentende waarden. Hoofdeconoom Didier Saint-Georges van Carmignac schrijft in de maandelijkse nieuwsbrief dat dat risico belangrijker is dan de vraag of de oplopende Amerikaanse rente obligatiemarkten in mineurstemming zal brengen.

Saint-Georges reageert daarmee op obligatiebeleggers Bill Gross en Jeffrey Gundlach, die deze week respectievelijk een Amerikaanse tienjaarsrente van 2,6% en 3% aanwijzen als de start voor een bearmarkt in obligaties. Gundlach noemde Gross in een reactie ook nog een tweederangs belegger, die op het verkeerde getal focust.

 

Volgens de beleggingsstrateeg bepaalt echter de mate van soepelheid in het geldbeleid van centrale banken hoe obligatiebeleggers dit jaar zullen alloceren. “De Duitse rente ligt met 0,30% maar iets boven het niveau in begin 2015. Zelfs de rente op Treasuries is het niveau van medio 2014 niet gepasseerd, ondanks de recente stijging van de rente.”

Terugkeer inflatie

 

“Vanwege de combinatie van een cyclische opleving en de terugkeer van inflatie zullen de komende maanden een belangrijke test zijn voor het vertrouwen in centrale banken. Zijn zij vastbesloten om de rente laag te houden? Dat is het belangrijkste marktrisico voor 2017,” aldus Saint-Georges die de recente marktrally ‘van korte duur’ noemde.

“Opwaartse druk op obligatierentes in combinatie met een sterkere dollar verkrappen de financiële condities in de Verenigde Staten, terwijl de huidige boom misschien net op stoom komt.”

Carmignac zweert bij Europese en Japanse aandelen, in het bijzonder bij die van banken en olie- en gasconcerns. Bij de beleggingen in obligaties neemt het Franse fondshuis een defensief standpunt in. Er wordt selectief belegd in Europese bedrijfsobligaties en opkomende marktenobligaties in lokale valuta.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022