Nieuws

Convertibles zijn king

De vooruitzichten voor convertibles zijn prima. Wel jammer dat zo weinig beleggers oog hebben voor deze hybride assetklasse.

Vorige week brak Eelco Ubbels van Alpha Research al een lans voor converteerbare obligaties. "Uit cijfers over de afgelopen twintig jaar blijkt dat convertibles aandelenrendementen leveren, terwijl het feitelijk een obligatie is."

Ook vorig jaar deden convertibles het prima. De MSCI World steeg volgens Ubbels 9% met een volatiliteit van 15,5%. De wereldwijde convertible-index van BofAML ging met 8,8% omhoog met een volatiliteit van 10,5%. Ofwel, converteerbare obligaties hadden wel de upside van aandelen maar niet de bijbehorende risico's.

Ubbels concludeert: "De volatility van convertibles in 2016 is duidelijk lager, wat een zeer gunstige Sharperatio oplevert. Echter, eerlijk is eerlijk, aandelen zijn de winnaar vorig jaar met bijna 1% extra rendement. De markt voor convertibles is minder populair en dat biedt juist kansen."

Bescherming tegen rentestijging

Kansen voor converteerbare obligaties ziet ook Alan Musschott, die het Franklin Convertible Securities Fund van Franklin Templeton Investments beheert. Nu de Amerikaanse rentes stijgen, bieden converteerbare obligaties volgens hem bescherming (zie onderstaande tabel).

Convertibles doen het beter

Stijgende rente geen probleem voor converteerbare obligaties
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wat converteerbare obligaties volgens Musschott helpt is de huidige verandering van monetaire verruiming naar fiscale stimulering, die niet alleen in de VS maar ook daarbuiten plaatsvindt. "Dat is goed voor aandelen. Convertibles zullen daarvan profiteren, waarbij de risico/rendementsverhouding wel aantrekkelijker is."

Niche

Maar ja, dan moeten beleggers wel deze beleggingscategorie op hun radar hebben. Dat is volgens convertible-expert Tarek Saber (zie foto) van NN IP niet echt het geval. Volgens het hoofd convertible bonds van NN IP en fondsmanager van meerdere convertible bonds-fondsen (zoals NN Global Covertible Opportunities) zorgen een aantal dure misverstanden ervoor dat deze hybride beleggingscategorie in (te) veel portefeuilles ontbreken.

Saber: "Converteerbare obligaties kunnen zeer aantrekkelijke diversificatiemogelijkheden bieden. Toch hebben institutionele beleggers soms twijfels over dit marktsegment. De voordelen van deze obligaties, die de opwaartse rendementen van aandelen combineren met de neerwaartse bescherming van obligaties, zijn echter te groot om onbenut te laten."

Misverstanden

Maar wat zijn die vooroordelen dan? Saber onderscheidt er vier.

Vooroordeel 1: De markt voor converteerbare obligaties is relatief klein (300 miljard dollar) en daardoor gevoelig voor de toestroom van een te groot aantal beleggers en illiquiditeit in tijden van onrust.
Saber reageert: "Als elke grote belegger zich zou laven aan de markt voor convertibles kan de liquiditeit inderdaad een probleem zijn. Gelukkig doen de meeste beleggers dat niet. En hoewel de liquiditeit misschien niet meer zo goed is als vóór 2008 hebben convertibles altijd een onderliggend beursgenoteerd aandeel dat de prijsfluctuaties tempert. Ondanks dat emittenten zich in de afgelopen jaren als gevolg van de voortdurend dalende rentes hebben gericht op gewone obligaties die niet kunnen worden omgezet, is de uitgifte van converteerbare obligaties stabiel gebleven op ongeveer 100 miljard dollar per jaar."

Vooroordeel 2: Convertibles bieden een lagere coupon dan gewone obligaties en lagere rendementen dan gewone aandelen.
Saber: "De couponrentes op convertibles zijn (inderdaad) niet zo hoog als die op sommige andere soorten obligaties, maar dankzij hun onderliggende koppeling met aandelen (aandelenparticipatie) kunnen converteerbare obligaties echter aandelenachtige rendementen genereren bij een veel lagere volatiliteit. Convertibles bieden beleggers convexiteit, wat betekent dat ze participeren in tweederde van het opwaarts potentieel van aandelen. Convertibles bieden de neerwaartse bescherming van obligaties en nemen tegelijkertijd een groot deel van het opwaarts potentieel van aandelen mee. Het risk-on/risk-off spel dat tactische beleggers spelen, is een riskante aangelegenheid."

Vooroordeel 3: We hebben al een goede mix van obligaties en aandelen. Waarom moeten we het nog ingewikkelder maken met converteerbare obligaties?
Saber: "De grootste hoofdbreker voor beleggers is het raadsel van de asset allocatie. Convertibles kunnen worden gezien als een oplossing waarmee een belegger dichter bij de optimale verdeling over aandelen en obligaties komt. Op dit moment bieden zij een 90% correlatie met aandelen en 60% met high yield-obligaties. Er is nu onzekerheid over de ontwikkeling van de rente. Daarom is het belangrijk te benadrukken dat convertibles in het verleden goed hebben gepresteerd bij stijgende rentes."

Vooroordeel 4: We hebben de expertise niet in huis.
Saber: "Convertibles vormen een nichemarkt waarvoor weinig richtlijnen en research beschikbaar zijn. Er zijn minder managers voor converteerbare obligaties dan voor sommige andere beleggingscategorieën, maar er zijn genoeg gespecialiseerde managers om uit te kiezen. Het is veel eenvoudiger om van de ene naar de andere manager over te stappen dan om een heel eigen team op te bouwen en weer af te breken. Het is ook de beste manier om te profiteren van het potentiële rendement van converteerbare obligaties."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's