Nieuws

De (non)politieke risico's van 2017

Wordt 2017 inderdaad het jaar van de politieke risico's? Drie bekende beleggers zijn het flink oneens.

Is 2017 het jaar van de politieke risico’s, zoals menig beleggingshuis van tevoren aankondigde? Wij legden de vraag voor aan twee vooraanstaande beleggingsstrategen en een hoofdeconoom. De antwoorden zijn totaal verschillend. Kiest u maar!

Hoofdeconoom Léon Cornelissen van Robeco:
"Ik vind het moeilijk om het huidige optimisme in de markt te begrijpen"

Léon Cornelissen

“Of 2017 het jaar wordt van de politieke risico’s? Jazeker! Europa kent een zware politieke agenda met de Franse presidentsverkiezingen en de algemene verkiezingen in Duitsland. De Nederlandse verkiezingen acht ik minder belangrijk. De kans dat de PVV een kabinet gaat leiden, is klein. Bovendien, in Nederland heb je ook de Eerste Kamer nodig om belangrijke besluiten te nemen. Wel zal een verkiezingswinst van de PVV het oprukkende populisme kunnen bevestigen. Luisterend naar Frankrijkwatchers ziet het er ook niet naar uit dat Le Pen de nieuwe president wordt. Maar ja, de keuzes voor Brexit en Trump werden ook niet verwacht.”

“Toch is de belangrijkste onzekerheid volgens mij hoe het beleid van Trump gaat uitpakken. Trump lijkt de confrontatie met China en toenadering tot Rusland te zoeken. Dat is een recept voor oplopende geopolitieke spanningen. Mocht het beleid van Trump uitdraaien op handelsgevechten, dan kun je daar als econoom en belegger niet blij van worden. Die kans is aanwezig, want de Amerikaanse president heeft op handelsgebied ruime bevoegdheden.”

Verkeerde aandacht

“Tegelijkertijd is Trump bedrijven aan het bully-en. Voor het algemene ondernemingsklimaat is dat niet gunstig. Dat hij nu ruzie heeft met een actrice is een symptoom van een gebrek aan gevoel voor verhoudingen, die je normaal bij een president-elect niet verwacht. Zijn aandacht gaat uit naar de verkeerde onderwerpen. Dat staat los van zijn impulsiviteit hetgeen ook geen goede eigenschap van een president is.”

“En ja, belastingverlaging is prettig voor de Amerikaanse aandelenmarkt. De Amerikaanse infrastructuur kan ook een verfje gebruiken. Maar dat zijn maar twee aspecten van Trumponomics, De onttakeling van Obamacare en het sociale stelsel is voor de lagere klassen slecht nieuws. De muur met Mexico lijkt er nu toch te komen. Met China kan het dus ook de verkeerde kant uitgaan. Op basis van zijn benoemingen en retoriek vind ik het moeilijk om het huidige optimisme in de markt te begrijpen.”

Beleggingsstrateeg en manager muti-assetfondsen Valentijn van Nieuwenhuijzen van NN IP:
"Het doet pas pijn als een politieke schok samenvalt met een afzwakkende economische groei"

Valentijn van Nieuwenhuijzen

“Als mens ben ik bezorgd over 2017. Als belegger realiseer ik me dat de schok van Brexit en Trump een andere impact op de markt had dan was voorspeld. Iedereen met een glazen bol, die op een marktcorrectie had ingezet, zou veel geld hebben verloren. Politieke onzekerheid kun je in alle vormen zien en voelen, maar wat het betekent voor de economie en de financiële markten is een ander verhaal. Ik ben door de gebeurtenissen in 2016 gesterkt in de overtuiging dat je nooit mag vergeten hoe belangrijk het is wat er economisch gebeurt.”

“De wereldeconomie is in de tweede helft van vorig jaar verder hersteld en staat op het hoogste niveau sinds de crisis in 2008. Het cyclische momentum was sinds 2014 niet zo sterk als nu."

Er is meer dan politiek

“Er bestaat de neiging om vooral naar de neerwaartse risico’s te kijken. Als belegger ben je dan vaak duur uit. Dat hebben de laatste jaren wel bewezen. Ik zeg: let op de politieke risico’s, maar kijk ook naar andere factoren, die vaak minstens zo belangrijk zijn voor de markten. Ik doel dan op de economische groei, de winstgevendheid van het bedrijfsleven, maar ook op het marktsentiment. Hoe zijn mensen gepositioneerd? Aan de vooravond van de keuze voor Brexit en Trump hielden beleggers grote cashposities aan. Dat maakte de kans op een marktschok meteen een stuk kleiner.”

“Enfin, voor mij 2017 is gewoon weer een jaar met politieke onzekerheden waar een schok kan uitkomen. Het doet pas pijn als een politieke schok samenvalt met een afzwakkende economische groei. Dat is echt gevaarlijk. Als slechts een van de twee factoren negatief uitpakt, reageert de markt veelal rustig.”

Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JP Morgan AM:
"Trump zal niet in zijn eigen voet schieten"

Vincent Juvyns

“Ik moet toegeven dat 2017 het jaar is van de politieke risico’s. Allereerst is er Trump. Wat gaat hij doen? Dat is een groot vraagteken. Ik denk dat Trump pragmatisch zal zijn en dat hij zijn ambities om een aantal esoterische programmapunten uit te voeren, zoals bijvoorbeeld het instellen van invoerheffingen voor Chinese producten, zal temperen. Het basisscenario is dat het wel goed zal gaan. Trump zal niet in zijn eigen voet schieten.”

“In de herfst zijn er verkiezingen in China, waarbij de Chinese president Xi Jinping zijn macht moet bevestigen. Hij moet bewijzen dat hij de man is die de economie op peil kan houden. Daar heeft hij de middelen voor.”

“Dan hebben we de vele verkiezingen in Europa. Die vormen de grootste onzekerheid van 2017. Alle politieke partijen die de EU verzwakken vormen voor ons een gevaar. Na de keuze voor Trump kunnen we niet langer zeggen dat het onmogelijk is dat een populist in Nederland een regering gaat vormen. Ergers zou zijn als Frankrijk de rug keert naar Europa. Daar wil ik niet aan denken. Frankrijk vormt samen met Duitsland de as van Europa. De kans daarop is gelukkig klein.”

Liever aandelen

“Een grote onzekerheid is hoe het verder gaat met de Brexit. Dat is een pijnlijk proces die door alle partijen gevoeld zal worden. Niet alleen het VK, maar ook landen als België en Nederland hebben er sterk last van. Brexit is een loose loose. Ook de winnaar verliest. Aan de andere kant, de economische ontwikkeling van Europa is gezond. De industrie draait beter. Begrotingstekorten lopen terug. De PMI staat op 54,9, het hoogste niveau sinds 2011.”

Het gaat economische wel beter

Wereldeconomie trekt aan
Klik op de afbeelding voor een grote versie

“Maar laten we niet alleen naar de politieke risico’s kijken. De wereldeconomie staat er nu beter voor dan vorig jaar. Onze voorkeur gaat uit naar aandelen ten opzichte van obligaties. We hebben graag Amerikaanse aandelen vanwege Trump, bankaandelen vanwege de stijgende rentes en ook voor Europese en Japanse cyclische waarde-aandelen zien wij goede kansen. Ten slotte houden wij vertrouwen in zowel Europese als Amerikaanse high yield obligaties. Economische groei houdt het percentage wanbetalingen laag.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine ETF's